EIB provjerava natječaj za izradnju dionice autoceste između Zvirovića i Počitelja

Most Autocesta

Europska investicijska banka (EIB) u petak je okončala proceduru provjere provedenoga natječaja oko dodjele poslova za izgradnju dionice autoceste između Zvirovića i Počitelja, što uključuje i izgradnju mosta preko Neretve, piše Večernji list.

EIB će sljedećih tjedana o toj analizi upoznati vlasti Federacije BiH. Potpisivanje ugovora i cijeli posao je zaustavljen, iako je tvrtkama Euroasfalt i Strabag povjerenstvo, koje je vrednovalo radove, dodijelilo posao zanemarujući prigovore.

Naime, širokobriješka tvrtka Hering, kao i Viadukt, imali su povoljniju ponudu za izgradnju autoceste, uključujući i most preko rijeke Neretve u dužini gotovo jednoga kilometra. Umjesto konzorcija Hering – Viadukt, posao je dodijeljen sarajevsko-austrijskom konzorciju.

Podsjećamo, zamjenik ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić (HDZ BiH) izrazio je nedavno sumnju da zahvaljujući zloporabama dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH hrvatsko-bosanskohercegovački konzorcij kojega čine Viadukt iz Zagreba i Hering iz Širokoga Brijega nije izabran za izvođača radova najvećega mosta na koridoru Vc kod Počitelja preko rijeke Neretve, iako je ovaj konzorcij od suparnika bio jeftiniji za čak 14 milijuna eura.

U priopćenju dostavljenom medijima nakon međusobnih optužbi čelnika bošnjačkih stranaka Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) navedeno je više primjera diskriminacije većinskih hrvatskih područja na kojima se ne gradi autocesta.

Istaknuta je poddionica autoceste na koridoru Vc između Zvirovića i Počitelja na jugu zemlje koja obuhvaća i izgradnju mosta kod Počitelja preko rijeke Neretve, prenosi Hina. Zamjenik državnoga ministra prometa i veza Saša Dalipagić istaknuo je donedavnoga direktora Javnoga poduzeća Autoceste FBiH Jasmina Buču izravno odgovornim za sklapanje sumnjivih ugovora i favoriziranje sarajevskoga Euroasfalta i Strabaga iz Austrije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: