Egzodus: BiH napustilo 250 tisuća radno sposobnih stanovnika

Sve masovniji odlazak građana BiH u inozemstvo, koji je intenziviran posljednjih nekoliko godina, dugoročno će se odraziti na ekonomski potencijal ove zemlje. Tako je za 10 godina BiH izgubila 250 tisuća radno sposobnih stanovnika.

Anketa o radnoj snazi koju je za 2018. godinu provela Agencija za statistiku BiH govori da BiH trenutno ima 2,396 milijuna radno sposobnih stanovnika. Usporedbe radi, broj radno sposobnoga stanovništva prije deset godina u našoj zemlji je bio 2,649 milijuna.

Anketom je obuhvaćeno više od 10 tisuća kućanstava, i to skoro šest tisuća u FBiH i 3.600 u RS-u. Radno sposobno stanovništvo obuhvaća sve osobe koje imaju 15 i više godina, podijeljene u dvije glavne kategorije: radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) i ekonomski neaktivno stanovništvo.

Radnu snagu ili aktivno stanovništvo čine zaposlene i nezaposlene osobe. Od ukupnog broja radno sposobnoga stanovništva, više od 51 posto čine žene.

Samo u posljednje dvije godine BiH je izgubila 93 tisuće radno sposobnih stanovnika.

Najnoviji podaci govore da je u posljednje dvije godine iz BiH u Njemačku odselilo više od 50 tisuća građana.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da su demografske karakteristike jedne od najvažnijih za ekonomski razvoj zemlje.

Od broja stanovnika ovisi kako će se u budućnosti razvijati naša ekonomija, ovisi povrat duga, jer dug vraćaju” oni koji su ostali, ovisi pitanje mirovina, ovisi punjenje fondova, proračuna i u konačnici cjelokupni ekonomski sustav, kaže Hadžić za Klix.ba.

On nadležnima u vlasti postavlja pitanje kako misle riješiti neizostavne probleme koji će uslijediti.

Postavlja se pitanje za koga se podižu silni krediti za navodnu cestogradnju i uvode nove trošarine kada nas je sve manje? Tko će vraćati te kredite? Kako vlast planira sutra odgovoriti na ovaj rastući problem? Možda podizanjem stope PDV-a? Kako osigurati mirovine za 80.000 novih korisnika za narednih 5-6 godina? Kako braniteljima osigurati da redovno dobivaju naknade?, pita se Hadžić.

Prosječna plaća u FBiH iznosi 894 KM, a u RS-u 880 KM.

Padom ukupnog broja stanovnika opada i kupovna moć građana, što će se izravno odraziti na prikupljanje PDV-a.

Sada se postavlja pitanje kako odrediti nove strategije. Sve što se do sada radilo i što je utvrđeno može pasti u vodu ako nema stanovnika. Tko će vraćati kredite, za koga se dižu?, komentira ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Anketna procjena o ukupnoj populaciji u BiH je 2,7 milijuna ljudi, ali iz Agencije za statistiku objašnjavaju da se radi o posebnoj metodologiji, na uzorku, bez procjene ili usklađivanja. Naglašavaju da su podaci o radno sposobnom stanovništvu točni.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.