Edukacija i druženje u Širokom Brijegu: Dojenje je temelj za život

Druženje majki i onih koje će to tek postati održano je u Širokom Brijegu povodom Međunarodnog tjedna dojenja.

Sve majke, trudnice i zainteresirane za ovu temu mogle su čuti mnogo korisnih i provjerenih informacija od etabliranih stručnjakinja iz ovog područja.

Druženje je organizirano u svrhu podrške i promicanja dojenja. Uz prof. dr. Vajdanu Tomić govorila je sestra Rusmira Arapović, savjetnica za dojenje, a posebna gošća bila je Tereza Kiš-Miljković, savjetnica za dojenje i dobro poznato ime među svim mladim mamama koje su pomoć potražile u njezinim online grupama podrške.

Dojenje i majčino mlijeko su nezamjenjiva mjera za pravilan rast i razvoj djeteta, svojevrsna i iznimno važna mjera prevencije, kako za njegov rani rast i razvoj tako i dugoročno, izjavila je za portal Jabuka.tv prof. dr. Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar i pročelnica Katedre za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Kako je dodala Vajdana Tomić, Međunarodni tjedan dojenja u prvom tjednu kolovoza u svijetu se obilježava već 27. godinu zaredom, a u BiH je obilježavanje ovog Tjedna tek u začecima.

Tema ili naslov ovogodišnjega Međunarodnog tjedna dojenja je “Dojenje – temelj za život“. Rekla bih, vrlo dubok naslov. Napravljena su brojna istraživanja koja nepobitno potvrđuju višestruke pozitivne učinke dojenja, u prvom redu za djecu, ali i za majke, rekla je prof. dr. Vajdana Tomić.

Vajdana Tomić

Osim dobrobiti za djecu, dojenje umanjuje rizik od karcinoma dojki i jajnika kod žena, rekla je prof. dr. Vajdana Tomić

Kako je objasnila, djeca koja su hranjena majčinim mlijekom, isključivo dojenjem do šest mjeseci, a nakon toga uz primjerenu dohranu, imaju bolji psihomotorni razvoj i emocionalno su stabilnija.

Osim dobrobiti za djecu, i žene koje doje imaju manji rizik od karcinoma dojke ili karcinoma jajnika, objasnila je jedna od predavačica u Širokom Brijegu za portal Jabuka.tv.

Druženje je organizirao Dom zdravlja Široki Brijeg, a održano je u petak u večernjim satima u Hotelu “Park” u Širokom Brijegu.

Inače, Međunarodni tjedan dojenja održava se svake godine početkom osmog mjeseca. Diljem svijeta organiziraju se radionice i predavanja vezana za promociju dojenja kao najprirodnijeg i najboljeg načina prehrane novorođenčeta. Taj posve prirodan čin je zadnjih desetljeća ugrožen zbog agresivnog marketinga proizvođača adaptiranih mliječnih formula, pa sve više majki ima dojam kako “ne može” dojiti.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Mogao je doći svatko tko je htio. Bila je najava i na portalu, i plakati su bili u gradu i po društvenim mrežama se dijelilo..

 • Manje price, vise rada, hocu reci, nekada se dojenju nije pricalo a zene su dojile, sad se prica, napravite malo statistike, koliko je proslogodisnjih sudionica dojilo 12 mjeseci, nazalost mislim da su brojke porazavajuce.

  • Ne vidim svrhu ovog komentara.. “manje priče više rada”, što bi to trebalo značiti? Žene dijele svoja iskustva, ne moraju uopće biti trudnice, mogu biti mame koje su to prošle i žele o tome razgovarati, mame koje to prolaze i trebaju savjet ili samo istomišljenike, itd .

 • Svi kao podrzavaju, a onda kad kazes da dojis dijete koje ima +1 godinu, zgrazaju se i dobro da te ne kamenuju.. licemjerje

 • Najbitnije je da zena u svojoj glavi odluci da ce dojiti i da je to najbolje za njeno dijete. Nek se i cijeli svijet uroti protiv nje, ne mogu joj nista.

 • Koja to majka ne bi dojila ako ima dovoljno mlijeka zato ne pricajte gluposti, majke su vazda majke osjecajne i brizne za svoje dijete..negativne komentare samo daju oni koji zele unistit sve lipo

  • Istrazivanje kaze da 98% majki moze dojiti. Nema nekvalitetnog mlijeka jer svaka majka ima najbolje za svoje dojence. Isto tako nema malo mlijeka jer se vise mlijeka dobiva iskljucivo sisanjem dojenceta. Treba dojiti na zahtjev, a ne po nekakvom rasporedu. Dalje, ako je dojenje tesko uspostaviti, potrebna je pomoc osobe koja zna npr. pravilsn hvat i polozaj, masirati dojke i sl. I najvaznije, odluciti dojiti.

  • Kakve su to gluposti o nekvalitetetnom mlijeku.
   Normalno da svaka zdrava žena (pa i ona koja to nije) može dojiti i ima dovoljno kvalitetnog mlijeka. Da nije tako, kako bi naše bake bez umjetnih pripravaka odgojile naše očeve.
   To što se današnjim ženama ne da je druga priča ali nije istina da im mlijeko ne valja ili da ga nema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.