Džaferović: Hvala Srbiji na cjepivu kada su zakazali globalni mehanizmi – Jabuka.tv

Džaferović: Hvala Srbiji na cjepivu kada su zakazali globalni mehanizmi

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio je u utorak Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću na pokazanoj solidarnosti prema BiH u situaciji kada su, kako je rekao, zakazali globalni multilateralni mehanizmi za nabavku cjepiva.

Nakon sastanka koji su članovi Predsjedništva BiH održali s Vučićem na sarajevskom aerodromu povodom donacije Srbije od 10.000 cjepiva za BiH, Džaferović je rekao da će cjepiva putem Vijeća ministara BiH biti raspoređene Federaciji BiH.

Dodao je da je na sastanku razgovarano i o važnijim pitanjima vezanim za bilateralne odnose dviju zemalja i ukupne odnose u regiji.

Solidarnost, međusobno uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom su principi na kojim BiH želi graditi odnose sa susjedima, istaknuo je Džaferović.

Podsjetio je da je BiH pokazala solidarnost slanjem medicinara u Novi Pazar kada je pandemija bila na vrhuncu.

Naši narodi žive u svim državama regije i potrebno je da konačno počnemo relaksirati ukupne odnose, poručio je Džaferović.

Istaknuo je da je zato podržao Vučićev prijedlog o održavanju ekonomskog foruma BiH i Srbije u narednim mjesecima u Beogradu.

Predsjedniku Srbije zahvalio je i Milorad Dodik. Poručio je da RS imala mogućnost da svoje zdravstvene radnike cijepi u Srbiji, a da je Federacija BiH na ovaj način dobila 10.000 cjepiva.

Dodik je naglasio da je donacija cjepiva velika stvar jer ih je Srbija mogla iskoristi za svoje građane, ali odnos koji pokazuju i prema Makedoniji, Crnoj Gori i BiH najbolje govori o politikama koje se vode u Srbiji.

Zahvaljujem i na tome što je na početku pandemije Srbija otvorila mogućnosti za nabavku repromaterijala za industriju koja je trebala opskrbiti stanovništvo u BiH robama široke potrošnje, rekao je Dodik, prenosi Fena.

Dodao je da su odnosi između dviju zemalja dobri, ali da ima dosta otvorenih pitanja o kojima su razgovarali članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije.

Vučić: Bit ću sretan ako cjepiva koja smo donirali BiH spase živote

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.