Džaferović: Grabar-Kitarović se neće pitati o tome što će se raditi u BiH

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, Šefik Džaferović, nakon posjete hrvatske predsjednice i kandidatkinje za novi predsjednički mandat Kolinde Grabar-Kitarović BiH, izjavio je da najradije ne bi komentirao njene izjave jer se radi o njenom istupu u predizbornoj kampanji u susjednoj Hrvatskoj.

Vjerovatno ona očekuje naše reakcije i na taj način želi priskrbiti neke jeftine političke bodove. Međutim, izrečena je jedna stvar koja mene kao čovjeka boli. Grabar-Kitarović je svojom izjavom zapravo optužila čitav jedan narod u BiH kako želi priskrbiti Bosnu i Hercegovinu za sebe. To ne rade ozbiljni političari. Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode. Ne treba da vrijeđaju nikoga, a posebno ne narode, istakao je Džaferović.

Narod na kojeg je Grabar-Kitarović mislila, kako je dodao, doživio je genocid u ovoj zemlji i nad njim su izvršeni masovni zločini.

Protjeran je s ogromnog dijela teritorija BiH i taj narod se bori za cjelovitu i demokratsku BiH, državu u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni na svakom njenom pedlju. Nikada se nećemo proći dok ne realiziramo taj cilj. Retrogradne snage, kojima očigledno i Grabar-Kitarović pripada, zalažu se za nešto drugo, za teritorijalne ili etničke podjele. Nema nikakvih dodatnih ni teritorijalnih, ni etničkih podjela u BiH, kazao je Džaferović.

Poručio je da se Izborni zakon treba promijeniti, ali da se prije svega moraju ispoštovati presude Europskog suda za ljudska prava, kojima treba osigurati ravnopravnost svakom građaninu jer su danas obespravljeni unutar BiH oni građani koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda.

To treba biti put i mi ćemo slijediti europske standarde, poručio je Džaferović.

Naglasio je da se Grabar-Kitarović neće pitati o tome što će se raditi u BiH.

Mi ćemo krojiti svoju sudbinu onako kako mi mislimo. Kada kažem mi, mislim na sve narode, sve građane i sve političke opcije koje postoje unutar BiH, istakao je Džaferović.

Dodao je da će proći izbori i u Republici Hrvatskoj i da valja uvijek misliti hladne glave. Doći će vrijeme kada će se, prema njegovim riječima, trebati rješavati otvorena pitanja, a ona postoje između Hrvatske i BiH.

Hrvatska i BiH su dvije države koje su međusobno upućene jedna na drugu i mi trebamo razvijati dobrosusjedske, prijateljske odnose i rješavati otvorena pitanja. Ako ih možemo riješiti dogovorom, dobro ih riješili. Ako ne, onda da uključimo standarde međunarodnog prava i na taj način rješavamo odnose između naših država, kazao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je proteklih dana sudjelovao na sastanku visoke razine “Sloboda od nasilja: mir, sigurnost i prevencija sukoba u Agendi za održivi razvoj UN 2030“ koji je održan u Rimu. Tijekom posjete Italiji, Džaferović je među ostalim razgovarao s predsjednikom Republike Italije Sergiom Mattarellom, te papom Franjom.

Jako sam zadovoljan ovom posjetom, kao i onim što sam tamo imao priliku čuti. Kratko kazano, i Vatikan i papa i Republika Italija daju snažnu podršku Bosni i Hercegovini, njenom europskom, NATO putu, odnosno njenom euroatlanskom putu. Dakle, snažnu podršku dogovorima unutar BiH i generalno prosperitetu naše zemlje, kazao je Džaferović.

Grabar-Kitarović poručila Hrvatima u BiH kako će u njoj imati saveznika, “suzdržani” Komšić dao komentar

(Fena)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.