Dvojica Posušaka optužena za seksualno zlostavljanje djevojke

Nakon gotovo 9 mjeseci od otkrivanja afere bludničenja nad mentalno zaostalom djevojkom iz Posušja (26), Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu podiglo je optužnicu protiv dvojice Posušaka.

Kako neslužbeno doznajemo, jedan od dvojice osumnjičenika (treći se ubio nakon izbijanja afere, nap.a.), i to onaj stariji (77), DNK analizom označen je kao otac djevojčice koju je nesretna djevojka rodila još u ožujku.

Starac je već i ranije bio osuđen na godinu zatvora zbog bludničenja nad maloljetnicom.
“Osumnjičeni su joj davali manje novčane iznose tražeći od nje da im pravi društvo. Nekoliko mjeseci su je odvodili na različite lokacije na području Posušja i Gruda kako bi je seksualno iskorištavali. Djevojka je ostala trudna”, govorio nam je još početkom godine sugovornik blizak istrazi. O ovom gnusnom krivičnom djelu višemjesečnog silovanja mentalno retardirane djevojke, nezapamćenom na ovim prostorima, Posušaci ne žele mnogo govoriti. Samo su se rijetki, pod uvjetom anonimnosti, komentirali ovaj slučaj, koji ih je, kako su priznali, u potpunosti zgrozio. Ne mogu vjerovati da zlostavljači slobodno šetaju.

Kako nam je ispričala skupina mlađih osoba koje smo zatekli u Posušju, jedan od zlostavljača, 77-godišnjak koji je u ovom gradu poznatiji pod nadimkom Šiško i koji živi u Posuškom Čitluku, osoba je koja ima čak unuke! Na licu mjesta doznali smo da je djevojka jedno od šestero djece siromašne obitelji u selu Rastovača, a u kojoj je nekoliko članova, također s umanjenim sposobnostima.

– Viđali smo je kako u večernjim satima hoda cestom, ali svi smo znali da je retardirana i nitko nije mogao vjerovati da je netko mogao na tako užasan način zloupotrijebiti njeno psihičko stanje. Njena obitelj je jadna i žalosna, čak joj je jedan brat prije dvije godine umro – ispričala nam je jedna Posušanka.

– Ovaj slučaj potvrđuje da su mentalno retardirane osobe potpuno na margini i da su totalno nezaštićene. Dakle, može se dogoditi da takva osoba bude duže vrijeme izložena nasilju, a da okolina ne reagira odgovarajuće. Zabrinuta sam za društvo u kome se to događa, ne više za pojedinca, a s aspekta ugroženosti ljudskih prava, za tu djevojku. Stoga ovom društvu zvoni alarm da donese zakon koji će najdrastičnije kažnjavati i sankcionirati takvu vrstu ugrožavanja ljudskih prava – navode iz Centra za djecu i mlade s posebnim potrebama “Los Rosales”.  (pogled.ba)

14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.