“Dvije škole pod jednim krovom” u 28 mjesta u BiH: “To je danas neprihvatljivo”

U izvještaju Misije OSCE-a u BiH “Dvije škole pod jednim krovom” navedeno je da u 28 mjesta u Bosni i Hercegovini postoje “dvije škole pod jednim krovom”.

To je najočitiji primjer diskriminacije u BiH. Danas praksa “dvije škole pod jednim krovom” postoji u 56 škola u BiH, variraju u smislu obilježja, veličine. Zajedničko svima je segregacija mladih u BiH, po etno-nacionalističkim politikama, kazao je ambasador Bruce Berton, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Berton je kazao da različitosti treba njegovati, umjesto da se koriste za razdvajanje učenika.

Različitosti treba njegovati i ne koristiti ih za etničko razdvajanje učenika. Naše preporuke ne garantiraju poštovanje i zaštićenost etničkih identiteta. Dvije škole pod jednim krovom trebala je biti privremena mjera, to je danas neprihvatljivo. Mi inzistiramo da se učenici različitih identiteta približe i spoje, rekao je Berton, prenosi N1.

“Dvije škole pod jednim krovom” u BiH

Sustav koji razdvaja djecu i potiče razlike, proizvodi djecu koja vjeruju da su drugi drugačiji od njih. Trebalo bi biti suprotno. Nije pitanje razdvajanja, nego kvalitete obrazovanja. Zbližavanjem djece i naglašavanjem onoga što imaju zajedničko želimo poboljšati odnose i razinu povjerenja među djecom te kvalitetu obrazovanja, dodao je Berton.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.