Dvije posuške književnice nagrađene na pjesničkoj manifestaciji “Stijeg slobode” u Kninu – Jabuka.tv

Dvije posuške književnice nagrađene na pjesničkoj manifestaciji “Stijeg slobode” u Kninu

Na ljetnoj pozornici Kninske tvrđave, 3. kolovoza u večernjim satima održana je pjesnička manifestacija “Stijeg slobode” koju je 2015.  godine pokrenulo Hrvatsko književno društvo ogranak Zadar, prema ideji Nikole Šimića Tonina.

Ideju je podržala i predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović i mnoge institucije, tijela uprave, udruge, županije i istaknuti pojedinci. Prvo mjesto i nagradu osvojila je Marina Alerić Bebić iz Posušja za pjesmu naziva “Hrvatska zastava”, dok je Miljenka Koštro iz Vira kraj Posušja dobitnica je prve nagrade za interpretaciju svoje pjesme “U pogledu žene i majke”.

Na natječaj su prijavljene 273 pjesme. Autori trideset pjesama koje su ušle u uži izbor čitali su svoje pjesme ili su na zamolbu pročitane od drugih zbog izostanaka autora, a koje će bit objavljene u zborniku “Domoljubne pjesme: Stijeg slobode V.”

Za ovu završnu večer odabrani su pjesnici : Malkica Dugeč, Miljenka Koštro, Danica Bartulović,  Branka Mlinar, Zijad Duraković, Lidija Glavaš, Larisa Janičev – Stojanović, Lidija Sopjanac, Ivana Ćurić, Milena Zlateska, Keti Mijolović, Janja Zorić, Pejo Šimić, Ivo Raguž, Igor Divković, Mate Buljubašić, Marina Alerić Bebić, Vlatko Majić, Ljubica Rogulj, Dragica Šimić, Zvonimir Nemet, Josip Horvat, Franka Kohn, Finka Filipović, Vinko Pavić, Marija Milinović, Borislav Arapović, Slavko Vranjković, Ilija Smiljanić, Danko Ivšinović, Mladen T. T.

U sklopu manifestacije predstavljena je i knjiga “Oteti od zaborava ’91. – heroji Domovinskoga rata” Roberte Kljenjak, koju je predstavio pjesnik i časnik, dragovoljac Domovinskoga rata Ante Nadomir Tadić Šutra. Prikazan je i dokumentarni film o Vukovaru Miljenka Milka Dujele.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik grada Knina Marko Jelić. U emotivnome govoru sjetio se svoga oca, dragovoljca Domovinskoga rata i obećao punu podršku i potporu manifestaciji s pozivom:

Vidimo se u Kninu na VI. susretima, pjesničkoj manifestaciji domoljubne pjesme “Stijeg slobode”.

Potom se obratio Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo grada Zadra, istaknuvši kako grad Zadar i on osobno od početka podržavaju ovu manifestaciju od izuzetnoga značaja. Nakon pjesnika i profesora Jose Nekića prisutnima se obratio Nedjeljko Jusup, novinar, publicist, predavač i urednik, utemeljitelj te prvi i dugogodišnji glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list, istaknuvši kako ovakve manifestacije otimaju zaboravu veličinu djela naših branitelja i ne daju da se zaboravi herojstvo i žrtva.

Nikola Šimić Tonin još jednom se zahvalio sponzorima bez čije pomoči ne bi bilo manifestacije domoljubne pjesme sve ove godine, “Stijega slobode” koji se po peti put održao na Kninskoj tvrđavi, simbolu otpora i vjere. Gradu Kninu, Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, Hotel Ilirija, d. d., Goranu Ražnjeviću, Radi Bobanoviću… i mnogima drugima.

Na kraju programa proglašeni su dobitnici nagrada a na osnovu glasovanja prosudbenog povjerenstva u sastavu: Nikola Šimić Tonin, Joso Nekić, Žaklina Glibo, Ante Gregov Jurin, Nikolina Mojić, Davor Jašek, Dragan Gligora, Vesna Benić, Mirjana Majić, Andreja HrašćanecJezeršek Malta, Šime Vitori, Ante Sikirić, Ante Nadomir Tadić Šutra, Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić i prisutnih  uzvanika, prenosi Radio Posušje.

Prvo mjesto i nagradu osvojila je Marina Alerić Bebić iz Posušja za pjesmu naziva “Hrvatska zastava”. Drugo mjesto dijele Vlatko Majić i Pejo Šimić, a treće mjesto pripalo je Lidiji Sopjanac.

Miljenka Koštro iz Vira kraj Posušja dobitnica je prve nagrade za interpretaciju svoje pjesme “U pogledu žene i majke“, i Danko Ivšinović je  također nagrađen za interpretaciju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.