Dvije mlade bh. sportašice suspendirane zbog dopinga

Agencija za antidoping kontrolu BiH je tijekom 2022. godine evidentirala tri doping pozitivna slučaja u BiH.

Odbor za saslušanje je proveo postupke u skladu s Kodeksom Svjetske antidoping agencije (WADA) i Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini, i na osnovu izvedenih dokaza i činjenica izrekao odgovarajuće sankcije i mjere za dvije sportašice, dok je treći postupak u tijeku.

Prvi slučaj je utvrđen kada je 22. listopada 2022. godine u Tešnju, na natjecanju ”WAKO Balkan open 2022 – kickboks”, provedena doping kontrola nad Doris Živković, priopćila je Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Analiza njenog uzorka je pokazala prisustvo zabranjene supstance furosemid.

Furosemid je supstanca iz klase S5. (Diuretici i maskirna sredstva), uvrštena na popis zabranjenih sredstava za 2022. godinu.

Doris Živković (reprezentativka BiH i europska prvakinja u kickboksu iz 2021. godine)

Odbor za saslušanje je donio odluku o zabrani sudjelovanja u sportu od šest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Istom odlukom poništeni su svi rezultati koje je sportašica postigla od dana kada je prikupljen navedeni uzorak, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

U drugom slučaju, 20. studenoga 2022. godine u Sarajevu, na natjecanju “Taekwondo open 2022“, provedena je doping kontrola Ajne Makaš.

Ajna Makaš

Analizom je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance methylhexanamine (5-Methylhexan-2-amine), iz klase S6. (Stimulansi) s popisa zabranjenih supstanci 2022. godinu.

Određena joj je kazna zabrane sudjelovanja u sportu od 16 mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Također su poništeni svi rezultati koje je postigla od dana prikupljanja uzorka, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada, navodi se u priopćenju Agencije za antidoping kontrolu BiH.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

 • Ko lafo njih provalili a jasna stvar da se danas i obični rekreativci u 97% slučajeva lupaju svim i svačim,danas je sve instant,sve mora odma i sada !!
  Samo još nije dokazano da li šahisti uzimaju kakav stimulans a sve od balerina i nadalje se lupaju a najviše biciklisti,pa nogometaši,plivači,borilački sportovi……zanimljivo na bilderima zvono a oni tek na 5-6mjestu,uglavnom takmičarski nivo,ljekarna im menza !!!

  • Za 13:20, imas pravo, kad su jednog biciklistu ulovili, koji je bio cesto pobjednik na tour de france i sl., kaze on, sta se kao nesto cudite, ajde ti heroju sa bocom mineralne vode pobjedi na tako napornim etapama 😂
   Pa koliko “tuku” nogometasi preventivno ibuprofena prije utakmica, da ne bi osjetili ogromne bolove od preopterecenja
   A posto je to “samo” sredstvo protiv bolova, ono se ni ne racuna kao doping, mada predstavlja veliki problem i ozbiljno narusava zdravlje sportasa. Mogu stradati bubrezi, jetra, zeludac…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.