Dvije izložbe u sklopu manifestacije ”Kulturno ljeto, Gorica-Sovići”

U sklopu manifestacije Kulturno  ljeto  Gorica – Sovići, 1. kolovoza u 20 sati u galeriji Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika otvorit će se izložba slika akademskog slikara Svetislava Cvetkovića pod nazivom Bez riječi.

”Slikar Svetislav Cvetković  u svom ciklusu nazvanom ”Bez riječi” bavi se stanjem slike i slikom stanja društva u kojem egzistira – društva osiromašenog na svim razinama, društva opsjednutog egzistencijalnim problemima koje je uz to potpuno „zaboravilo“ umjetnost. Cvetković je zaokupljen problemom ljudske egzistencije i otuđenosti suvremenog života koji su posljedica globalne krize a manifestiraju se psihološkom zamorenošću pojedinca i frustracijama.” – opisala je u predgovoru akademska slikarica Dragana Nuić – Vučković.

Svetislav Cvetković rođen je u Livnu 20. srpnja 1980. godine. Diplomirao je na slikarskom odjelu 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu u klasi prof. Ante Kajinića gdje je i magistrirao 2006. godine na poslijediplomskom studiju ”Ars sacra”.

Član je ULUBiH-a i jedan od osnivača udruge za promicanje vizualne kulture ”TOČKA”.  Aktivno je sudjelovao i u umjetničkom radu likovne skupine ”EN FACE”. Osim slikarstvom, uspješno se bavi fotografijom i videom, a za svoj rad je dobio nekoliko priznanja od kojih vrijedi izdvojiti glavnu otkupnu nagradu za crtež na XIV INTERBIFEPU, međunarodnom bienalu portreta u Tuzli, Sonyevu prvu nagradu za kratki video pod nazivom ”BOOK” u Sarajevu i treću nagradu za istoimeni video na 10. WHF-u Širokom Brijegu.

Fotografije su mu više puta objavljivanje u vodećem regionalnom časopisu za kulturu fotografije ”Refoto” i za njih je više puta dobijao nagrade na različitim on line natječajima za ljubitelje kreativne fotografije. Do sada je izlagao na sedam samostalnih i preko sedamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi kao viši asistent na slikarskom odjelu ALU Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru.

Također  u sklopu iste  manifestacije u dvorištu  galerije održat će se međunarodna izložba Privatno i Javno.

U organizaciji Udruge likovnih umjetnika “En face” i ove godine, već 11. put zaredom, biti će otvorena jednovečernja izložba “Privatno i javno”. Ovogodišnja izložba bit će postavljena u parku Stare kapele sv. Stjepana u Gorici.

Izložba međunarodnog karaktera okuplja akademske slikare, kipare i grafičare iz BiH i susjednih zemalja, a svake se godine dodjeljuju i nagrade “Privatno i javno“ mladim umjetnicima, koji su najzastupljeniji na izložbi.

Ove godine sudjeluje 33 umjetnika, a u žiriju za dodjelu nagrada bit će Inga Dragoje-Mikulić, povjesničarka umjetnosti iz Mostara, Mirna Sišul, akademska slikarica iz Rijeke, Marko Vukša, akademski kipar iz Beograda, prof. Nikola Vučković, akademski kipar iz Metkovića i predsjednik Udruge likovinih umjetnika “En face”, te Tomislav Ćavar, povjesničar umjetnosti iz Širokog Brijega.

Izložbom u Gorici nastavlja se tradicija ove jedinstvene kulturne jednovečernje manifestacije na otvorenom, nakon 8 izložbi u Širokom Brijegu, potom po jedna u Mostaru i Čapljini i prvi puta u parku Stare kapele sv. Stjepana u Gorici. Osnivači udruge „En face“ su bračno umjetnički par Dragana Nuić – Vučković i Nikola Vučković.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.