Dvadeset godina od misterioznog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Danas je točno 20 godina od misterioznog nestanka i ubojstva generala Vlade Šantića – zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Bihać.

Šantić je bio jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Općinskog HDZ-a Bihać te je bio dopredsjednik HDZ-a BiH.

Vlado Šantić je postao zapovjednikom HVO-a Bihać i Okruga Bihać u prilično nategnutim, ali ipak tolerantnim i općenito dobrim odnosima Armije BiH i HVO Bihać, dviju sastavnica jedne zajedničke vojske na području Bihaća.

Posljednji je put viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća, na proslavi Dana žena 8. ožujka 1995. godine, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH.

Iako je iz hotela izveden naočigled tridesetak gostiju, nitko od prisutne krajiške vojne elite kasnije nije znao ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni suborac.

Krajem siječnja 2014. godine istražiteljski tim, po navodima zaštićenog svjedoka, u mjestu Grabež iznad Bihaća na lokalitetu ”Merhana” pronašli su bačvu u kojoj su se nalazili karbonizirani ostaci jedne osobe.

Više od godinu dana čeka se DNK analiza koja će otkriti je li u misterioznoj bačvi zaista tijelo Vlade Šantića.

Članovi generalove obitelji kažu da je Šantić dva dana prije nestanka, zajedno s tadašnjim konzulom RH u Bihaću Bernardom Jurlinom, trebao putovati u Zagreb. No, pred sami polazak iz improvizirane zračne luke u Ćoralićima, dobio je naređenje od generala Atifa Dudakovića kako se mora vratiti u Bihać. Šantić je tek pretpostavljao da se sprema vojna operacija. Poznato je također, da je privođenju generala Šantića prethodila pucnjava koja se istog dana dogodila u kafiću Flamingo. Tada je vojnik 502. brigade Denis Zulić pucao u Salku Džanića, pripadnika HVO-a, i ranio ga u kralježnicu. Nakon posjeta u bolnici, njegov zapovjednik Šantić je odveden iz Stožera HVO-a u upravnoj zgradi tvrtke Tempo, a čitavu akciju je navodno predvodio Hamdija Abdić Tigar.

Obitelj generala Šantića je iz Bihaća u Zagreb evakuirana helikopterom 22. ožujka 1995. nakon što im je general Armije BiH Ramiz Šuvalić, koji je tih dana došao iz Sarajeva, kao član zajedničkog vojno-policijskog povjerenstva, rekao kako je za njihovu sigurnost najbolje da što prije odu iz grada?!

Nekoliko dana kasnije uhićena su tri vojnika 502. brigade, Jasmin Topal iz Bihaća, te Ramiz Bajramović i Ramiz Ružnić iz Cazina, koji su, navodno, odveli hrvatskog generala. Nakon pola godine pritvora, sva trojica su oslobođena zbog nedostatka dokaza.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: