Dva oka Imotskog – jedno presuši, a jedno bez dna

Crveno jezero u Imotskom dobilo je naziv po crvenkastoj boji kamena koja okružuje to jezero koje više izgleda kao neki veliki bunar. Spustiti se do samog ruba jezera je nemoguće bez opreme za planinarenje, jer ne postoji nikakav pristupni put do samog ruba jezera.

1998. godine bio je pokušaj da se snimi dubina jezera i nije uspješno prošao. Japance je zainteresirala dubina te je ove godine izmjerena posebnom podmornicom s kamerom i dubina ovog fenomena kao jezera je 252 metra. U vrijeme ekstremno visokog vodostaja, nivo vode popne se za još pedesetak metara, što znači da je vodostaj i viši od 320 metara.

Legenda govori kako je to jezero nastalo propadanjem u zemlju Gavanovih dvora. Crveno jezero u svojoj povijesti nije nikada presušilo. Prema nekim podatcima ovo jezero bi trebalo biti najdublje u Europi.

Modro jezero se nalazi na 527 metara nadmorske visine, a dubina dosta varira i to sve od jednog metra pa do 100 metara, što uvelike ovisi o količini padalina. Pristup Modrom jezeru bez obzira na njegove litice od preko 900 metara je vrlo lagan i uređen je puteljkom od okolnog kamena. U ljeti se može naći dosta Imoćana kako se sunčaju i kupaju, a zimi mnogi ovuda i šetaju.

Normalno je da Modro jezero tijekom godine presuši pa se tu igra nogomet, a nekada se zaigraju i rezličiti vodeni sportovi.

modro_jezero

modro_jezero7

modro_jezero13

modro_jezero4

modro_jezero6

modro_jezero8

modro_jezero9

modro_jezero10

modro_jezero14

modro_jezero5

modro_jezero1

modro_jezero12

crveno_jezero

crveno_jezero3

crveno_jezero1

crveno_jezero4

(www.jabuka.tv | Foto: Marija Begić)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.