Dva milijuna eura granta za poddionicu autoceste Počitelj – Zvirovići

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine, JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar i Europske investicijske banke (EIB) u vezi s konzultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5c u BiH (poddionica Počitelj – Zvirovići) VB19-BIH-TRA-01.

Riječ je VBIF grantu (Investicijski fond za zapadni Balkan) – doprinosu Europske unije vrijednom dva milijuna eura, koji će biti implementiran putem EIB-a, a namijenjen je financiranju izvođačkog projekta za poddionicu Počitelj – Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km na Koridoru 5c. Izvođački projekt je smjernica za novu aplikaciju za tehničku pomoć za nadzor nad radovima u iznosu od pet milijuna eura.

Izgradnjom ove poddionice, uz podizanje sigurnosti i kapaciteta ceste, skratit će se cestovna udaljenost za oko pet kilometara duž Koridora sjever – jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom, pa se uz uštede vremena putovanja za oko 40 posto, između ostalog, očekuje i smanjenje saobraćajnih nesreća i zagađenosti zraka.

Ukupna vrijednost Projekta je 124.159.006 eura, od čega je zajam EIB-a 100 milijuna eura, grant VBIF-a pet milijuna eura, vlastiti doprinos 17,159 milijuna eura i grant VBIF-a od dva milijuna eura – doprinos Europske unije.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

U Hercegovini uskoro novo gradilište na autocesti

Obišli smo gradilište: Pogledajte kako teku radovi na autocesti u Hercegovini

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.