Duvnjak kreirao hit igricu koja je “poharala” internet

 Matej Vidović iz Tomislavgrada kreirao je videoigricu “Forgiveness” koja je zaludjela internet.

Matej je od malih nogu zainteresiran za svijet gaminga. Oduvijek ga je privlačila mogućnost da se u potpunosti isključi iz vanjskog svijeta i zaboravi na brige i probleme.

S godinama sam zavolio sve što se tiče kompjutera kako hardvera tako i softvera. Puno se zanimljivih, pogotovo smiješnih momenata dogodi prilikom igranja raznih videoigara bilo solo ili s prijateljima. Stoga sam prije četiri godine otvorio svoj YouTube kanal “Extra Games” gdje snimam videe o igricama i uživo ih projiciram na svome YouTube kanalu sa svojim pratiteljima, baš zbog toga da zanimljive i smiješne trenutke podijelim s ljudima na internetu s ciljem da ih nasmijem i zabavim, kaže Matej.

Sve je počelo u kolovozu 2022. godine u njegovoj radnoj sobi u kojoj je osnovao studio koji se zove “Secret Studio”.

Došao sam na ideju da i sam se okušam u pravljenju videoigara. Ideja o igricama se pretvorila u želju i motivaciju, i tako sam prije dvije godine odlučio početi rad na vlastitoj igri. Svaki početak je težak štogod radili u životu pa tako i meni.

Početak je jako bio težak za mene jer ulazite u neku novu dimenziju svijeta gdje vam nije ništa jasno kako što funkcionira. Sve vam je novo od funkcija, programa, kodiranja i treba vremena da stane sve na svoje. Ali nisam se predavao bio sam uporan i malo po malo učio sam sve više i bolje se snalazio u programima, ispričao je Matej.

Kako je kazao u intervjuu za Maxportal, bilo je uspona i padova, a više puta dolazio je u iskušenje da odustane, sve zaboravi i krene s nečim drugim u životu.

Zadnji pad mi je se desio u ljeto 2023. godine kada sam imao jedan problem koji nisam 3 mjeseca uspio riješiti i mislio sam da je sve gotovo da sam tada više od godinu dana napornog rada bacio u vodu da mi je uzalud propalo vrijeme.

Ali uvijek sam imao nade u sebe čak i u najtežim trenucima osjećao sam da bi mogao uspjeti, jer vječni sam optimist. Tu i tamo od svakog posla treba uzeti predah malo odmoriti od toga što radiš ne razmišljati previše o tome i kasnije kada rashladite glavu od toga kasnije dođete pametniji s novim solucijama kako riješiti postojeći problem koji te koči da napreduješ dalje, objašnjava.

Pravljenje igrice mu nije što se kaže “full time job”.

Pored toga sam paralelno radio svoj pravi posao u stvarnom svijetu i posvećivao se svom YT kanalu. Voditi YT kanal je zahtijevan posao jer morate par sati u danu odvojiti za snimanje i montiranje što često zna oduzeti preko 5 sati u danu. Sve zavisi koliko želite da se potrudite te koliko želite da vaš video uradak bude autentičan i kvalitetan. Svjestan sam bio da moj društveni život pati zbog toga, ali osjećao sam u sebi da nešto dobro radim te da trebam nastaviti.

Par mjeseci prije objavljivanja igrice na “Steam”-u najpopularnijem launcheru na svijetu za kupnju videoigara za kompjutere, gdje se sada može pronaći i moja igra “Forgiveness”. Odlučio sam dodati VoiceOver ilitiga naraciju/sinkronizaciju gdje bi glavni protagonista Ben s kojim upravljamo kroz čitavu igru da nešto i kaže u određenim trenucima u kojima se nađe, otkrio je.

Brata Tomislava zamolio je da posudi glas glavnom protagonistu Benu u igri.

Poslao sam mu scenarij i detaljnim objašnjenjem kako treba pristupiti tom scenariju s kakvim emocijama treba prenijeti to publici tako da izgleda stvarno, bilo to kroz plač, ljutnju, bol, tugu i strah. Nakon kratkog vremena je pristao i nakon više pokušaja zadovoljio je moje kriterije. Ovo mi je bilo lijepo životno iskustvo u kojem sam uživao i želim nastaviti dalje. Lagano počinju pripreme za novu igru te smišljanja priče i mjesto događanja, kazao je Matej za Maxportal.

Igra se zove “Forgiveness” smještena u Londonu 1985. godine, a prati glavnog protagonista Bena koji se nakon teškog razvoda od žene Emme odluči na povratak u rodnu kuću kod majke Amande.

Po dolasku u kuću, Ben uviđa da stvari nisu onakve kakve su bile, pa počinje istraživati kuću. Obilazeći prostorije kuće, Ben iskusi mnoge paranormalne aktivnosti, te se zabrine za majku koju želi pronaći, nadajući se da je još uvijek živa.

Ben ubrzo otkriva da majka nažalost više nije živa, a uz pomoć ostavljenih poruka od od njezinog susjeda Ivana koji je se doselio iz Jugoslavije, otkriva kakvo se zlo krije u tajnom prolazu ispod kuće. Htijući doznati što se dogodilo u kući Ben ulazi u tajni tunel u kojemu mora proći kroz gomilu zombija da bi otkrio istinu.

Priča nadalje prikaziva Benovu ženu Emmu koja ga odluči potražiti u staroj majčinoj kući. Emma je pozvala policiju i FBI koji su pretražila kuću i tunel. Opsežnom policijskom istragom tijelo Bena nikada nije bilo pronađeno…

Žanr igrice je preživljavački horor u prvom licu, s radnjom smještenom u 1985 godine u Londonu. Igrica za PC službeno je izašla na Steam platformi 20. veljače 2024. godine.

Za kraj mogu reći da mi je ovo bilo lijepo životno iskustvo u kojem sam uživao te da želim nastaviti baviti i u budućnosti. Lagano počinju pripreme za novu igru te smišljanja priče i mjesto događanja, zaključio je Matej Vidović u razgovoru za Maxportal.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.