Duvanjka dobitnica Godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2022. godinu

Lijepe vijesti dolaze sa zagrebačke znanstvene scene, gdje je Duvanjka Maja Tabak Demo izabrana za dobitnicu Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2022. godinu.

Maja je rođena 1991. godine u Tomislavgradu. Nakon završene osnovne škole i Gimnazije Marka Marulića u Tomislavgradu, prve tri godine studija latinskoga jezika i povijesti diplomirala je na Hrvatskim studijima u Zagrebu, a druge dvije na zagrebačkome Filozofskom fakultetu.

Nagrađena je za izvrsnost u studiju i na jednome i drugom fakultetu, a jedan je semestar provela i na njemačkome Sveučilištu u Leipzigu. Nakon dvostrukoga majčinstva i nekoliko godina rada u zagrebačkim školama, danas je zaposlena kao asistentica na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Osim što drži nastavu na više kolegija, trenutno pohađa doktorski studij i piše doktorsku disertaciju.

Prije dva mjeseca Maja je objavila svoj prvijenac: monografsko izdanje djela “Pripovijest o dvoje zaljubljenih” koje je uz prijevod s latinskoga popraćeno i uvodnom studijom i komentarom. Riječ je o renesansnome bestseleru čiji je autor Enea Silvio Piccolomini, koji je četrnaest godina nakon što je napisao ovo djelo postao papa pod imenom Pio II.

U proteklih 500 godina ovaj je naslov doživio mnogo izdanja na brojnim svjetskim jezicima, a zahvaljujući mladoj znanstvenici svjetlo dana ugledao je i na hrvatskome jeziku.

Prevoditeljsko umijeće i golemi trud ove uspješne povjesničarke i latinistice sada je prepoznat i nagrađen Godišnjom nagradom Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2022. godinu.

Ovo Društvo postoji već preko stotinu godina, a već dulje vrijeme ima tradiciju godišnje dodjele ukupno deset nagrada za visoka znanstveno-umjetnička dostignuća mladih iz različitih područja.

Premijerno predstavljanje nagrađene knjige “Pripovijest o dvoje zaljubljenih” bit će 3. ožujka 2023. u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu, a 10. travnja knjiga će biti predstavljena i u Tomislavgradu u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad, prenosi portal Tomislavcity.com.

(www.jabuka.tv | Foto: Studia Croatica)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.