Duhanska stanica u Širokom Brijegu udomila međunarodne umjetnike

Eko kolonija, opravdano okarakterizirana internacionalnim karakterom, započela se treću godinu za redom održavati u Širokom Brijegu i trajat će sve do 24. lipnja.

Naime, na Eko koloniju 2012. Pristigli su likovni stvaratelji iz Beograda, Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Osijeka te Širokog Brijega. Ukupno 29 umjetnika će likovno oplemeniti Široki Brijeg a to potvrđuje da umjetnost ne poznaje granice, ni u staležu, ni u nacionalnosti. Ona spaja i stvara nove svjetove, gradi porušene snove.

Upravo i jest želja udruge EKO-ZH da Široki Brijeg dobije likovnu koloniju koja bi svake godine doprinosila i bogatila samu kulturnu baštinu ovog mjesta.

-Raznolikost je bogatstvo, a time bi učinili jedan veliki iskorak i omogućili mladim umjetnicima da se kroz ovaj događaj bar malo likovno afirmiraju, kazuju organizatori.
Radni dio kolonije odvija se  od 18. do 23. lipnja, gdje umjetnici pod kreativnim nabojem ukazuju  na današnje eko probleme u globalnom i lokalnom smislu.

Na prošlogodišnjoj koloniji sudjelovali su studenti s ALU Široki Brijeg, Osijeka i Banja Luke. Umjetnička ostvarenja Eko kolonije 2011. bit će predstavljena na otvorenju izložbe u Duhanskoj stanici 19. lipnja (utorak – večeras) s početkom u 19 sati.
Izložba predstavlja radove 16 izlagača: ALU Široki Brijeg: Slađana Karamatić, Bojan Kiski, Drago Stojaković, Iva Mandić, Tomislav Sopta, Boris Pejić, Tomislav Zovko, Martin Ivičević, Ivan Miletić, Nina Petrović, Dino Surać i Kristina Kramer. ALU Banja Luka: Jelena Predragović, a ALU Osijek: Anja Brabec i Marko Babić.

O izložbi je prof. Dragana Nuić Vučković rekla sljedeće:  „Djela nastala na koloniji treba gledati više kao produkt jedne stvaralačke akcije mladih likovnjaka, nego ih kritički analizirati. Svojim projektom, međusobnom suradnjom i željom za javnim djelovanjem u sredini u kojoj žive i rade, laganim koracima mijenjaju percepciju kao masovni hobi za odmor i ugodu oka.“
Ono što je bitno istaći jest to da je ideja zanimljive kolonije začeta  2010. godine u okviru projekta udruge EKO-ZH, koju su ostvarili studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru na Širokom Brijegu. Osim što je projekt osmišljen s ciljem buđenja ekološke svijesti, također ima za cilj i međusobno umjetničko prožimanje.

Ovotjedni program s naglaskom na održavanje likovne kolonije između ostalog sadržava i koncert rock grupe „Vatreni poljubac“ koji je u organizaciji udruge Dogana kulturni centar nastoji obogatiti događanja u Širokom Brijegu.  Koncert će se održati u „Duhanskoj stanici – Dogani“u subotu 23. lipnja s početkom u 21 sat.

Novina ovogodišnje Eko kolonije je održavanje „Fotosafarija“ na kojem će sudjelovati nekoliko fotografa iz Hercegovine i šire. A cilj joj je ovjekovječiti prirodne znamenitosti ljubuškog i širokobriješkog kraja. Eko kolonija službeno završava 24. Lipnja. Rezultat će biti održavanje izložbe također u prostoru Duhanske stanice uz nastale fotografije s „Fotosafarija“. Time će se obogatiti izložba i otvoriti mogućnost ostvarenja ovog projekta i naredne godine. Sam projekt je financiran od strane Američke ambasade u BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.