Duhan će poskupiti za 100 posto

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH potvrđeno je da će duhan od narednog mjeseca poskupiti za čak 100 posto. Znači, pakiranje od 250 grama ovog proizvoda, čija je sadašnja cijena 15 KM, koštat će 30 KM, piše SEEBiz.net.

“Isto tako recimo paklice koje su po 100 g. bile u maloprodaji po šest KM, one koštaju po 12 KM. U svakom slučaju, moguće je da ova pakiranja od 250 grama koštaju npr. po 28, 29 do 30 maraka”, ističe Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Međutim, kako dodaje Kovačević, ove Izmjene i dopune Zakona o trošarinama ne podrazumijevaju poskupljenje cigareta u pakiranjima po 20 komada. No, s obzirom na slobodno formiranje cijena na tržištu naše zemlje, proizvođači mogu u bilo koje doba godine povećati cijene ovih proizvoda, što će i učiniti od 1. kolovoza ove godine.

To znači da će potrošači sada pakiranje cigareta plaćati uglavnom za oko 20 feninga više, pa tako će ‘Ronhill’ koštati 3,90 KM, ‘Walter Wolf’ 3,70 KM, ‘York’ 3,20 KM. “‘Memphis’ koji je sa 3,90 KM otišao na 4 KM, ‘Winston’ sa 3,60 na 3,70 KM, ‘LD’ sa 3,20 na 3,30”, dodaje Kovačević.

Većina ‘Marloboro’ cigareta će koštati 20 feninga više u odnosu na dosadašnje cijene. Svi obveznici koji se bave prometom ovih proizvoda dužni su do 1. kolovoza izvršiti popis zaliha i spisak predati do 8. kolovoza. Duhan i cigarete se mogu prodavati po starim cijenama, s tim da nove cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu.

(SEEbiz.net)

Nema komentara

  • vrlo jednostavno,ova država hoće da njeni građani troše više nego što imaju i mogu,kad će već jednom ova glupa vlast shvatit da svakim poskupljenjem bilo čega krajnjem potrošaču država gubi a ne dobiva,da kutija cigareta bude 20km država opet ništa ne dobiva samo gubi jer jednostavno ako je moja plaća 500km nemogu potrošit 600 nikako

  • Ne kopčaš ti “joker” Vlada želi da ti svih 500 km potrošiš samo je fora što oni žele da oni povećaju svoj “kolač” od te plaće tako da oni mogu sebi bolje uzeti. A šta se imaš sekirati prestanete pušiti i evo odmah uštede 150-200 km. Nikad lakša ušteda. To vam je bolje nego čekat na kladionici kad ćete dobiti 200 km. Ovo je sigurna zarada…. 🙂

  • ja gostinjho tako je,ali ako poveća svoj kolač na recimo duhanu ja moram smanjit na nečem drugom recimo na gorivu ili alkoholu ili nečem trećem tako da je ta naša vlada opet na istom mistu samo što mene i tebe ubija u mozak

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.