Dugoročna prognoza: Još ćemo uživati u lijepom vremenu i višim temperaturama

I kalendarski smo, u večernjim satima prošlog petka, zagazili u jesen, a na njezin prvi cjelovit dan dočekalo nas je lijepo vrijeme, s proljetnim temperaturama.

Prema norveškom meteorološkom institutu Yr.no, idući dani će također biti lijepi, s temperaturama koje su sličnije proljeću, što raduje građane koji ističu da im ovakvo vrijeme dobro dođe za neke od posljednjih sezonskih radova poput onih u vinogradu, ali i pripremanje drva za ogrjev.

Kratkotrajna nestabilnost je, prema njihovoj prognozi, moguća sutra, ali ona neće donijeti oborine u čitavoj BiH.

Što se tiče jeseni općenito, neovisni meteorolog prof. Zoran Zadro je ranije za Večernji list potvrdio da će ona biti dosta aktivna po oborinama, ne samo u BiH, nego i u zemljama okruženja te je najavio i rizik od jakih i olujnih vjetrova. – Prijete nam, recimo, snažnije izvantropske ciklone koje lokalno mogu donijeti obilne oborine i prolazno jak i olujni vjetar (bura i jugo), koji zasigurno mogu biti opasni – kazao je Zadro.

Istaknuo je kako je ljeto koje je iza nas opravdalo očekivanja. – Bilo je konačno normalno vruće ljeto, za razliku od zadnjih pet godina kada praktički pravih ljeta nismo imali. Analizirajući brojne dugoročne prognostičke materijale, odlučio sam izdati sezonsku prognozu za jesen.

– Svi dugoročni trendovi prognoza ukazuju na to da bi općenito jesen bila aktivnija po pitanju oborina. Svakako treba upozoriti da bi zbog relativno toplog Sredozemlja, ciklone i fronte koje nastanu na ovom prostoru mogle biti jače izraženije nego je uobičajeno.

Ovakav scenarij omogućuje rizik od grmljavinskih nepogoda i lokalno velikih količina kiše, koje bi mogle pasti u kratkom vremenu – kazao je Zadro, koji snijeg u nizinama očekuje u studenome.

Što se tiče ovakvog vremena s višim dnevnim temperaturama, Nedim Sladić, amater meteorolog rekao je da ćemo imati priliku još uživati u Miholjskom ljetu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: