Dubrovački gradonačelnik traži zaustavljanje izgradnje zračne luke Trebinje

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je od Vijeća ministara BiH da zaustavi izgradnju zračne luke u Trebinju dok se ne ispita utjecaj na okoliš preko državnih granica i utvrdi nepostojanje utjecaja na izvorište rijeke Omble.

Franković je dopis Vijeću ministara BiH i Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji uputio povodom donesenog Memoranduma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije kojim se ‘utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje’.

Gradonačelnik Dubrovnika podsjetio je da su, osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije, kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša, uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

Ekološki značajno pitanje

Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju, istaknuo je Franković.

Ne ulazeći ekonomske i ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane buduće aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble, naveo je gradonačelnik Franković.

Iz dubrovačke gradske uprave ističu kako bi, prema dostupnim informacijama, buduća zračna luka trebala biti smještena u krškom i izrazito vodopropusnom terenu kod naselja Taleža u Republici Srpskoj, udaljenog oko 8,5 kilometara od izvora Omble.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Istina. Covic je rekao prilikom posjete RSu cuvajte RS I tako aerodrom ce se gradovima da bi se sacuvala ekonomija RSa. Razvijo turizam. Aerodrom u Trebinju je Covicev nacionalni interes bas ga briga za Dubrovnik .

 • Ovaj isti kao Komsic i Djaferovic.
  Zaustaviti gradnju peljeskog mosta.Kako ces zaustaviti gradnju aerodroma u drugoj drzavi.Konkurencija Dubrovniku.Smanjite cijene avio karata i usluga na aerodromu i sve rijeseno.

 • Ko da njih zanima rijeka, voda i okolis. Da im je to ikakav prioritet ne bi pustali toliko turista u Dubrovnik, niti bi mogli pristajati ogromni brodovi u blizini Dubrovnika.

 • Nek srbende malo prcokaju gospare,čast izuzetcima,ja sam kao dragovoljac jedan period bio u obrani Dubrovnika,jeba.ali nam gospari mamu gdje smo došli dok iz istog Trebinja nije počela dolaziti kiša granata na grad i okolicu,gle čuda,danas 70%tih isti trebinjaca u tom Dubrovniku radi,uglavnom ostali mi u sjećanju kao nikakvi ljudi sem njihovi branitelja a ta zračna luka je vojni projekt koji finansira Rusija preko Beograda,za brzo prebacivanje trupa,za info.biti će duža i od zračni luka i u Zagrebu i u Beogradu,sve jasno.

  • Ja sam netko tko je dole zivio i da malo su tesko posebno prema nama dosljacima,a zar ti stvarno mislis da ce ta zracna luka nekada proraditi,ja bi se kladio mozda je nekada naprave ali nikad nece bit profitabilna i vrlo brzo ce se zatvoriti

   • Pa pravit ce je da operu lovu, opce poznato, namjestanje natjecaja, i ostali sportovi, kad ce je zavrsit, vjerojatno cemo se moci teleportirati do tada…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.