Državni tajnik Ministarstva pravosuđa RH: Zoran Mamić nije bjegunac

Molba Zorana Mamića da zatvorsku kaznu odsluži u BiH u ponedjeljak je stigla na Županijski sud u Zagrebu. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa RH Juro Martinović kaže da se ova situacija još uvijek ne tretira kao bijeg.

U ovoj fazi još uvijek ne jer u Ministarstvu nismo dobili stav, odnosno odluku suca izvršenja Županijskog suda u Zagrebu koji će postupati nakon što mu osječki Županijski sud dostavi presudu koja je postala pravomoćna i ovršna. U ovom trenutku on to formalno i pravno nije. Teoretski postoji mogućnost da to sve bude drugačije i da stvari ne odu u tom smjeru. Molbu nismo vidjeli i ne možemo je komentirati, rekao je za N1 državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa RH.

Martinović kaže da se ova situacija teoretski mogla spriječiti.

Teoretski je moglo. Sklon sam vjerovati da su sudovi postupali sukladno zakonu, da je to činjenična situacija i utvrđenje koje su imali u spisu, da ponašanje optuženika, sada osuđenika, u konkretnom postupku nije bilo takve naravi koje bi bez ikakve dvojbe moglo dovesti do zaključka da će on osujetiti izvršenje zatvorske kazne u RH, kazao je.

Martinović navodi da za sada ne vidi razloga da se Zakon o kaznenom postupku (ZKP) mijenja jer ima “dovoljno dobre procesne alate”.

Nema potrebe za promjenom jer bismo time sve druge građane zbog pet-šest slučajeva doveli u nepovoljnu kazneno-pravnu situaciju, a mi smo država koja se zasniva na vladavini prava i visokoj razini štićenja ljudskih prava, pa i onih protiv kojih se vode postupci i koji su osuđeni. Postoje alati međunarodno kaznene-pravne pomoći po kojima će se kazna izvršiti u nekoj od država, u ovom slučaju to je BiH, istaknuo je Martinović.

Ministarstvo pravosuđa i uprave RH: Nismo zaprimili obavijest o Mamićevom zahtjevu

Pojasnio je da se BiH i Hrvatska moraju dogovoriti o izvršenju kazne.

Procedura je da se ide u sporazum o prijenosu izvršenja zatvorske kazne pravosudnog sustava BiH i to nije obvezna procedura. Nema transfera izvršenja kazne bez da se država koja je sudila i država koja bi trebala izvršavati obje usuglase o tom transferu, rekao je Martinović.

Kazao je i što će uslijediti kada se ove dvije države usuglase.

To je onda uobičajena procedura. Ide se u tzv. mini-suđenje, postupak priznanja strane sudske odluke pred nadležnim sudom BiH gdje su oni vezani maksimalnom kaznom koja je ovdje izrečena, ne mogu ići preko toga, ne mogu dirati činjenično stanje i ostalo je u toj sferi te nekakve njihove slobode da se eventualno mogu izvršiti mini-zahvati u sankciju kazne, rekao je Martinović i dodao da se teoretski kazna može smanjiti.

Komentirao je postoji li mogućnost da se kazna služenja zatvora zamijeni za novčanu kaznu.

Teoretski postoji sve, ali duh međunarodno-pravne suradnje u kaznenim stvarima i duh sporazuma koji imamo s BiH idu u tom pravcu da je to u biti pomoć države državi da svoj suverenitet u pogledu izvršenja kazne zatvora sprovede uz pomoć druge države. Dakle, smisao toga je to, a ne da se ide u ozbiljniji zahvat, kazao je Martinović.

Zoran Mamić traži da kaznu zatvora odsluži u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Dubravka Petric/Pixsell)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.