Državne tvrtke duguju više od milijardu maraka a inspekcije ulaze u privatne – Jabuka.tv

Državne tvrtke duguju više od milijardu maraka a inspekcije ulaze u privatne

Dok državne institucije treniraju strogoću nad privatnim tvrtkama, obrtima, uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima, deset najvećih dužnika za neplaćene poreze čine javna poduzeća.

Udruga poslodavaca Federacije BiH je, pozivajući se na službene podatke Porezne uprave FBiH, objavila i listu najvećih poreznih dužnika u ovom bh. entitetu iz koje se jasno vidi kako su, od ukupnog duga po osnovi poreza, doprinosa, pristojbi i drugih naknada, koji iznosi 2,27 milijardi KM, na prvom mjestu ponovno JP Željeznice FBiH, čiji dug iznosi 205,1 milijun KM. Nakon njih slijedi KJKP GRAS sa 129 milijuna KM duga, RMU “Kreka” sa 124 mil. KM, RMU Zenica – 111,2 mil. KM i RMU Kakanj – 77,8 milijuna KM.

Na popisu dužnika, objavljenom u srpnju ove godine, nalazi se čak 2647 gospodarskih subjekata koji duguju više od 50 tisuća KM poreznih obveza. Od ukupnog iznosa duga, 1,78 milijardi KM odnosi se na glavnicu, a 472,8 milijuna KM na kamate. Prvih deset neslavnih mjesta zauzeli su javna poduzeća i javne ustanove koje su u većinski državnom vlasništvu. Na toj listi nalazi se veliki broj bolnica i javnih ustanova kao što su fakulteti, studentski centri, čak i Služba za zapošljavanje USŽ-a čiji porezni dug iznosi 29,1 milijuna KM – priopćeno je iz Udruge poslodavaca FBiH. Bolnice, studentski centri, županijska ministarstva, općine, javni RTV servisi imaju na desetke milijuna duga po poreznoj i drugoj osnovici.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • TAMO NESMIJU JER MOGU OSTATI BEZ POSLA A U PRIVATNIM DOĐU NAPUNE SVOJE DŽEPOVE POKOJU KAZNICU SADA SU NAILAZILI PRIJA GODIŠNJIH ODMORA DA NAKUPE SEBI DA MOGU UGODNO ODMARATI TO JE NAŠA STVARNOST A MI NEMAMO OTKUDA VIŠE DAVATI ILI DA ZATVORIMO FIRME IDEMO NA BURZU IMAJU LI TAJNI TELEFONI DA IH SE PRIJAVI DA IH UHVATITE NA DIJELI I DA ODGOVARAJU ZA SVE OVE GODINE ŠTA SU RADILI PROVJERITE IM IMOVINSKU KARTICU I NEKA DOKAŽU OTKUDA IM TO

  • Nesmiju oni tu ni primirisati a ne kaznu napisati. Kod privatnika se izivljavaju kako hoce. Cim udju u radnju vec s vrata govore da ti nesto nije dobro i da je kazna min. 3000 Km pa nastavi dalje nabrajati dode ti da se ubijes. Posle se hvale koliko su kazni napisali a njihov gazda kaze da njima nije interes pisati j kazne nego eto neka se nadje para u proracunu. Nikad nikome nisu objasnili ako nesto nije dobro kako da se popravi nego samo pisi kaznu jer je njemu tako najlakse. Ni sami neznaju sta treba uraditi samo kazu tako pise u zakonu kako to napraviti neznaju a kaznu to znamo napisati.

  • To pitajte Miru gradonacelnika kako radi. Nikad mu radnici iz vrtica nece u mirovinu. Zato je njegovo sve uplaceno a ko jebe sve druge.

  • Triba ove privatnike kažnjavati čak im oduzeti firmu ratni profiteri neka objasne kako su došli do prvog miliona ako znaju to prčitati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.