Državljanin BiH čovjek ISIL-a za regrutaciju mladih u Europi

U najvećoj antiterorističkoj akciji u kojoj je sudjelovalo 900 pripadnika specijalne policije u Beču jučer je uhićen Mirsad Omerović zvani Ebu Tejma podrijetlom iz Sandžaka, vehabija koji je održavao bliske veze s islamskim radikalima u BiH. Prema pisanju austrijskog lista “Kronen Zeitung”, Omerović je uhićen u 22. bečkom okrugu.

On se, pišu austrijski mediji, u četvrtak navečer oprostio od svojih roditelja kako bi se preselio u Siriju. Tijekom akcije kodnog naziva “Palmyra”, koju su izveli pripadnici specijalne policijske postrojbe “Cobra” u zgradi kojoj je živio, njegova supruga doživjela je šok. Nakon toga je završila u hitnoj pomoći. Omerović se dovodi u vezu s vrbovanjem Sabine Selimović i Samre Kešinović za odlazak u Siriju.

Osim Mirsada Omerovića iz Maoče, uhićeni su Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle koji živi u Austriji, kao i Sandi Suljić iz Zenice – nastanjen u Grazu.

Suljić se bavio i poduzetništvom te je bio jedan od odgovornih u tvrtki “Med-beg”, registriranoj u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja. Slovenska policija istraživala je detalje u vezi s ovom tvrtkom.

Državni austrijski tužitelj priopćio je da je među uhićenima državljanin BiH pod pseudonimom Visit D. koji važi za glavnog čovjeka “Islamske države” za regrutaciju mladih muslimana u Europi.

Bečki list “Der- Standard” je objavio kako između Beča i Gornje Maoče dugo postoji veoma intenzivna razmjena. Povodom akcije u Beču oglasilo se Tužiteljstvo BiH koje je potvrdilo kako surađuje s austrijskim vlastima u istragama koje se vode nad osobama osumnjičenim za terorizam. Ističu kako je riječ o suradnji s odgovarajućim tijelima vlasti iz više zemalja s ciljem otkrivanja, sprečavanja i sankcioniranja kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom. I Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) reagirala je priopćenjem navodeći kako od austrijske policije čeka dodatne informacije o identitetu uhićenih osoba i njihovu djelovanju.

(Večernji list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.