Državljani zemalja EU mogu ući u BiH uz negativan test na COVID-19 – Jabuka.tv

Državljani zemalja EU mogu ući u BiH uz negativan test na COVID-19

Na sjednici Vijeća ministara BiH u utorak donesena je odluka o otvaranju granica BiH za državljane zemalja EU uz negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Odluka će stupiti na snagu 16. srpnja, doznaje Klix.ba.

Ova odluka je donesena s obzirom na to da već dugo postoji mišljenje da je zbog gospodarstva hitno potrebno otvoriti granice za strance, odnosno turiste, uz poštivanje epidemioloških mjera i negativan test, kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja domaćeg stanovništva.

Shodno ranijoj odluci Vijeća ministara BiH dopušten je ulazak državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući s putovnicom ili osobnom iskaznicom. Za susjede pri ulasku u BiH nije potreban negativan test.

Bh. državljani pri ulasku u Hrvatsku imaju drugačiji tretman zbog čega moraju dokazati opravdan razlog za ulazak (posao, turizam i sl.) uz negativan PCR test, dok je za ulazak u Crnu Goru dovoljan i onaj jeftiniji serološki.

Treba istaknuti da je Europska unija 30. lipnja objavila listu zemalja čijim državljanima je zabranjen ulazak u zemlje članice EU, odnosno Schengenskog prostora. Na toj listi je i BiH, a tada je poručeno da će se popis zemalja revidirati svakih 14 dana.

Bosna i Hercegovina je granice za strance zatvorila 22. ožujka. Iz te zabrane su bili izuzeti diplomati, medicinski radnici, pripadnici vojnih snaga NATO-a i EUFOR-a u BiH, civilne službe zaštite, prekogranični radnici, osobe u tranzitu, prijevoznici itd.

Hrvatska izdala nove preporuke za prelazak granice, za neke će ipak biti samoizolacije

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.