Državljani BiH plaćat će ulazak u Schengen, za Hrvate se još ne zna

Ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja 2023. godine sa sobom neće donijeti velike promjene s obzirom na to da Hrvatska već dulje vrijeme provodi schengenska pravila na granici.

No, u trenutku kada na snagu stupi odluka o Europskom sustavu za informacije o putovanjima i odobravanju putovanja (ETIAS), a što bi moglo uslijediti do kraja 2023. godine, državljani BiH morat će prije putovanja u schengenski prostor podnijeti jednostavan zahtjev koji će vrijediti tri godine i čija će cijena iznositi 7 eura, piše Večernji list.

No, ono što je nepoznanica jest odgovor na pitanje hoće li ovaj obrazac morati popunjavati i državljani Europske unije, odnosno Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini. Za sada konačnog odgovora nema, no, kako doznaje Večernji list, čeka se smjernica Europskog vijeća koja bi mogla stići u idućih nekoliko dana i nakon koje bi mnoge stvari u tom kontekstu mogle biti jasnije.

Jasno je i kako se Europska unija sada suočava s jedinstvenom situacijom s obzirom na to da izvan granice Schengena žive njezini državljani, a koji prebivalište imaju u Bosni i Hercegovini, državi koja nije članica Unije. I dok je za sve europske državljane koji imaju prebivalište u zemljama EU-a situacija kristalno jasna, ovo je trenutak u kojemu će se morati dodatno promišljati kako reagirati.

Što BiH dobiva ulaskom Hrvatske u Schengen?

Kada je riječ o samom ETIAS-u, radi se o automatiziranom elektroničkom sustavu koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zonu Schengena.

Iz Izaslanstva Europske unije u BiH za Večernji list su objasnili kako se očekuje da će sustav postati operativan do kraja 2023. godine.

ETIAS ne uvodi obveze, poput obveze posjedovanja vize, i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize, naglasio je glasnogovornik Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig.

Pritom je objasnio i kako će državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u schengensku zonu trebati prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS web-stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobiveno ETIAS odobrenje vrijedit će tri godine.

Zbog Schengena promjene na hrvatskim granicama

Neke od ETIAS-ovih pogodnosti uključuju učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama općenito, zaključio je.

Večernji list već je prije pisao o tome koliko će biti važno navrijeme popuniti obrasce, a poglavito kada je riječ o vozačima kamiona koji prevoze robu u zemlje Europske unije. Stoga je preporuka da sve one tvrtke koje obavljaju prekogranični promet teretnim vozilima za svoje vozače osiguraju navedene obrasce kako bi se u konačnici spriječile moguće gužve na samim graničim prijelazima.

Iz Granične policije BiH pak su naveli da, kada je riječ o pristupanju Republike Hrvatske schengenskom prostoru, eventualne izmjene na graničnim prijelazima u nadležnosti su tijela RH, odnosno MUP-a Republike Hrvatske.

Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o schengenskom prostoru, gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska, itd.), a sama činjenica da sada ispunjavaju uvjete ulaska u navedene zemlje ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Hrvatsku nakon njezina pristupanja Schengenu, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Schengena.

Spriječiti gužve na granicama između BiH i Hrvatske

Druga tema koja je usko vezana uz ulazak Hrvatske u schengenski prostor je pitanje broja graničnih prijelaza koji su opremljeni za fitosanitarni pregled roba.

Valja uzeti u obzir i činjenicu da BiH izvozi 72 posto robe na teritorij Europske unije, a što u praksi znači da se sav taj izvoz obavlja preko graničnih prijelaza s RH. Postavlja se opravdano pitanje je li sadašnji broj prijelaza preko kojih se može izvoziti roba, a pogotovo onih koji imaju osiguran fitosanitarni pregled, dovoljan.

Za sada postoje dva takva prijelaza, Bijača i Gradiška, te je intencija povećati taj broj za barem još jedan, dok istodobno jedan od prijedloga ide u smjeru da se uspostavi barem jedan prijelaz na kojemu će fitosanitarni inspektori raditi 24 sata, a sve kako bi se olakšao proces izvoza poljoprivrednih proizvoda.

(www.jabuka.tv)

38 komentara

  • Kažu da će se ulaz naplaćivati samo takozvanim građanima. Hrvatima, Srbima i Bošnjsacima neće. Osim toga u putovnici mora stajati da su “građani”, a pšto to sada nema nitko, svo trebaju vaditi nove putovnice. Baš svašta. Druže Željko, učini nešto!

 • Ko god ima hrvatsku putovnicu moce bez problema u sengen a oni hrvati koji nemaju putovnicu nego bh pasos , oni ce morat da plate ko i ostali. Ko god dosad od hrvata u bih nije nabavio hrvatsku putovnicu nebi mu je ni davo vise , kad mu prije nije bila vazna netrebamu ni sad.

 • Već vidim kakva je tvoja majčica kad si uspio takav komentar napisati. Neželjeno dijete ili nedostatak majčinske ljubavi i pažnje. Neka ti je Bog na pomoći.

 • E pa dobili smo K jebala vas evropa i njeni nakaradni zakoni jeste potrčali u nju uživali ste da budete Austrougarski konjušari i Bečki štalari

 • E moja Mare , kako te je lipo tvoja odgojila pa odman vridjas samo sto sam reko svoje misljenje. Ja zivim u bih i imam samo hrvatsku putovnicu a nemam bh pasos niti cu ga vadit. Nebojim se nista sto ce sengen biti pred vratima. Staje bilo svakom od nas hrvata u bih jamit putovnicu misto bh pasosa , i jedno i drugo moras platit ali ja ocu hrvatski dokumenat imat. Sad imam tu srecu da se nemoram brinut zbog sengena. Sta sam ja to sada pogresno reko , ajde opet nesto pamento ko i prije. Nisam ja nikom kriv sto neko nije mogo ili nije tio zeru vise platit da ima hrvatski dokumenat pa bi i on sad bio miran ko ija. Neznam vise koliko sam platio ali putovnica vridi deset godina i mogu jednom u deset godina platit pa izvadit to a da ne ostanem gladan kruva.

  • Hrvatska je napravila veliku pogrešku dajući putovnice muslićima. Oni su se zahvalili glasujući za Sejdu Komšića, razvaljujući hrvatska groblja i pravećoi slične nepodopštine.

 • Kako se dosad nije plaćalo,to nema nigdi u svitu da se plaća,neko je dobro smislio kako da napuni kasu,strašno.kakve veze ima koja je putovnica bosanska ,hrvatska ili neka druga.

  • Samo se ti uzdaj u udbaškog potomka Plenkija. Od njega možeš očekivati samo izdaju i laži, kao i do sada. Ništa taj neće pomoći bh Hrvatima. Njemu je jedini cilj dodvoriti se briselskim gazdama i četniku Pupavcu.

 • Hrvatska je napravila veliku pogrešku dajući putovnice muslićima. Oni su se zahvalili glasujući za Sejdu Komšića, razvaljujući hrvatska groblja i pravećoi slične nepodopštine.

 • Bolje vam je da idete u Slavoniju nego u EU doće vam crnci tamo sa 25 icama a vi samo lutajte po Irlandu,Öestereichu,Deutshlandu pcrniće vam lijepa vaša vrlo brzo .

 • Ni u bivšoj Jugi se nije plaćao prelazak preko granice, a gledajte što su nam napravili naši Hrvati!!!Deru nas na sve moguće načine, ukidaju nam sva prava, a sve ko fol da nam pomažu! I sve je to napravio briselski sluga Plenki! Fuj, Jude izdajničke i prodane! Prije ste se prodavali, Austrijancima, Mađarima, Turcima, Srbima, a sad Briselu! Dabili se EU raspala što prije!

 • Jebo jugu , za to je i propala sto nije naplacivala. Dok su bili krediti djabe , bio je i mir u njoj. Kad nesta pare odman zapucalo. Jos jednom za sve nazocne , ko god ima hrvatsku putovnicu nece morat nista placat i bez problema prelazit preko. Ko nema nek nabavi putovnicu ili placa prelaz , ko ovo nemere skontat nezna ni koliko je 1+1 i nebi trebo nikud putovat jerbo je opasnost u prometu.

 • Moj Cro , kako mores pitat kakve veze ima bosanski pasos ili hrvatska putovnica za prelaz u sengen ?
  To samo znaci da nemas putovnicu jerbo ako znas citat , procito bi da na njoj stoji EU. To znaci da si gradjanin EU bez obzira dje aktualno imas prebivaliste i tako bez ikakvih problema mores preko. Ali nemoj ti nikud ici , najsigurniji si ovde u bih ako odes idje van neces se znat vise vratit vamo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.