Država studentima otežava zaradu iznad 3.200 KM godišnje

Među gotovo 16.000 studenata Sveučilišta u Mostaru najmanje ih dolazi iz Mostara. Najčešće su to studenti iz Gruda, Ljubuškoga, Tomislavgrada, Livna i drugih gradova FBiH, a 17% studenata dolazi iz Hrvatske.

Studentski život poprilično je skup. Novi smještaj, režije, hrana, troškovi studija i brojni drugi izdaci često premašuju plaću roditelja. Kako bi roditeljima olakšali financijski teret, studenti se nerijetko odlučuju za posao uz studiranje, preko studentskoga servisa, a sve češće i “na crno”, piše Večernji list.

Studentski servis za sve registrirane studente godišnje pronađe od 30 do 35% radnih mjesta. Oni ostali uglavnom posao nalaze sami. Istražili smo kakve su mogućnosti za zapošljavanje studenata, kako i koliko zarađuju te kako usklađuju posao i studiranje.

Niska potražnja

Ravnatelj Studentskoga centra Mostar Dragan Mikulić rekao je kako, unatoč visokim troškovima studiranja, potražnja studenata za posao preko studentskoga servisa nije velika. Naprotiv, iz godine u godinu sve je niža.

– Studenti su ograničeni zaradama. Ako misle sami sebe financirati, nedovoljno im je 3.200 KM godišnje, a svaka marka iznad toga se oporezuje, naveo je Mikulić. Samo cijena najjeftinijega smještaja u Mostaru u studentskom domu je 156 KM, što je polovina moguće mjesečne zarade studenta.

Mikulić ističe da je ključno da se na razini FBiH oblikuje i jasno definira novi Zakon o radu studenata koji će povisiti gornju granicu plaće bez oporezivanja. – Gotovo nigdje nema da studenti plaćaju 10% poreza državi. Primjerice, u RH se donedavno oporezivao iznos iznad 15.000 KM, tj. 60.000 kuna, kaže Mikulić.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Da ima države svaki bi student imao studenski kredit, besplatan prijevoz i smještaj u studenskom domu i hranu i prevoz kao npr. kad iz Hercegovine student ode studirati u Hrvatsku dobije sve to dok je refovan student kod nas veliko NIŠTA.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.