Drvna industrija – grana koja spašava BiH i izvozi više od 60 % proizvoda

BiH je jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, a šume predstavljaju jedno od njezinih najvećih i najvažnijih prirodnih bogatstava.

Šume i šumska zemljišta u Federaciji BiH prostiru se na površini od oko 1,519.977 ha, od čega su u državnom vlasništvu oko 1,244.000 ha ili 81,8%, a u privatnom vlasništvu 277.000 ha ili 18,20%, piše Večernji list BiH.

Akcijski plan

Prijedlog akcijskog plana za realizaciju strategije razvoja drvne industrije Federacije BiH za razdoblje 2018. – 2025. godine, koji je Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 169. sjednici, te dobro osmišljena strategija razvoja i iskorištavanja ovog velikog prirodnog bogatstva mogli bi biti pokretač ukupnog ekonomskog razvoja BiH, a samim tim i Federacije BiH.

Unatoč velikom obujmu proizvodnje i udjela u ukupnom društvenom proizvodu, vrijednost šuma i proizvoda od drva još uvijek je daleko od onih mogućnosti koje posjeduje. Kako stoji u obrazloženju, cilj akcijskog plana za realizaciju strategije razvoja drvne industrije Federacije BiH za razdoblje 2018. – 2025. je dati osnove za pokretanje niza akcija i projekata koji bi od drvnog sektora (šumarstvo i drvoprerada) napravili dominantno izvozni sektor i predstavljao bi okosnicu razvoja prerađivačke industrije Federacije BiH.

Također je istaknuto kako je drvna industrija iznimno važan segment gospodarstva Federacije BiH. Svoj razvoj osniva na korištenju domaćih prirodnih resursa i tradicionalno je izvozno usmjerena. Najznačajniji parametri njezina značaja za ekonomiju BiH ogledaju se u domaćoj sirovini koja je raspodijeljena na čitavom prostoru Federacije BiH, pa osim ekonomskog ima i veliki lokalni, odnosno regionalni i socijalni značaj (zapošljavanje i zadržavanje stanovništva u malim sredinama).

Drvna industrija Federacije BiH ima također i višegodišnju tradiciju i najstarija je industrijska grana u Federaciji BiH. Ekološki prihvatljiva, ima izvozni potencijal s tržištem više od 60% i gospodarska je grana koja bilježi visok suficit. U ovom akcijskom planu definirano je devet prioriteta, 17 mjera i 67 aktivnosti te je za svaku aktivnost definiran cilj, mjerljivi indikator izvršenja, nositelji, rokovi, kao i institucije odgovorne za provedbu.

Najznačajnije grane

U strategiji razvoja Federacije BiH za drvnu industriju, koja je predstavljena kao jedna od najznačajnijih grana prerađivačke industrije BiH, definirani su sljedeći strateško razvojni ciljevi: 1. unaprjeđenje poslovnih odnosa između šumarstva i poduzeća koja se bave preradom drveta, 2. definiranje ciljnih proizvoda i podrška izvozu viših faza prerade, 3. promocija poduzeća i zajednički nastup na tržištu, uključujući izvoznu strategiju, 4. uvođenje sustava kontrole kvalitete, 5. razvoj kadrovske strukture i obrazovanje (povećanje produktivnosti i zaposlenosti).

U ovoj strategiji razvojna uloga drvne industrije u gospodarstvu Federacije BiH definirana je kao trajno maksimalno povećanje izvoza i smanjenje trgovinskog deficita BiH. Također, ako su osigurani odgovarajući uvjeti, ovaj sektor može se ubrzano razvijati uz porast proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od 10%, a ostvarenje postavljenih strateških ciljeva, osim oživljavanja i podizanja proizvodnje, treba dati nužne pretpostavke za brži i kvalitetniji razvoj drvne industrije.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.