Društvo hrvatskih novinara u BiH: Sve veći broj prijetnji, zastrašivanja i omalovažavanja novinara

Kontinuirani pritisci na novinare i medije koji promišljaju drugačiju budućnost BiH od one kakvu žele određene političke elite, posljednjih su dana eskalirali izljevima neprimjerena govora i govora mržnje, nažalost prije svega u pojedinim mrežnim medijima, tj. u njihovim korisničkim objavama, ali i na društvenim mrežama.

Želeći cenzurirati sve slobodnomisleće novinare i medijske kuće, politički krugovi skloni protuustavnom uređenju Bosne i Hercegovine prema građanskom konceptu, potiču ušutkavanje medija i novinara čemu se Društvo hrvatskih novinara u BiH oštro protivi.

Društvo hrvatskih novinara u BiH osuđuje sve veći broj prijetnji, zastrašivanja, omalovažavanja i ostalih napada na novinare koji savjesno obavljajući svoj posao propitivanja društvenih i političkih kretanja, upozoravaju na deformacije u bosanskohercegovačkom političkom prostoru.

Nažalost, slobodno iznošenje mišljenja, utemeljena kritika, u posljednje vrijeme čak i satira, toliko iritiraju jedan dio političara da svim sredstvima žele u potpunosti ugušiti slobodu izražavanja.

U svojoj težnji za prikrivanjem protuustavnoga djelovanja, ti isti pojedinci pokušavaju putem društvenih mreža i korisničkih objava na portalima stigmatizirati sve one koji razotkrivaju njihove namjere.

Stoga napominjemo svim urednicima i novinarima medijskih kuća da im je obveza i prema međunarodnim standardima (presuda ESLJP u predmetu Delfi protiv Estonije) ukloniti sve korisničke objave koje sadrže govor mržnje, te apeliramo da pokažu minimum kolegijalnosti i poštovanja profesionalnih novinarskih standarada.

Društvo hrvatskih novinara poziva sve međunarodne i bosanskohercegovačke novinarske udruge, medijske kuće i novinare pojedince, kao i zaštitnike ljudskih i demokratskih prava na zajednički nastup prema bh. institucijama kako bi se osudili i prekinuli napadi i zastrašivanja novinara, te otkrili i sankcionirali svi oni koji šire govor mržnje i potiču napade na novinare, čime bi se stvorili uvjeti za učinkovitiji doprinos medija istinskoj demokratizaciji bosanskohercegovačkoga društva, piše u priopćenju Društvo hrvatskih novinara u BiH.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Kad su novinari postali ko lesinari.Zarugati se svakome oblatit svakoga i slagati samo zato jer to ‘narod’ voli čitati

  • niko nema gori ulizica od vas pišete što vam kažu niko vas nema pravo žaliti sami vidite vaše lice čast pojedincima poneki su uvreda pošteni građana

    • Ovi s jabuke su dobri, bar nam puste da u komentarima izreknemo što je riječ naroda a ne politike, a ponekad ja budem grub ili pišem pismom naših hadrzejovaca pa mi i ne napišu, ali ipak svaka čast ovom portalu, niste prodani…

  • Bahati ste jako. Skoro svaki tes vam trazi degenek. Ima korektni novinara al jako malo ostali su lesinari bahati i stoje jos gore smrdljivi. Gadite okolinu ljudsku. Cast malom broju koji su izuzeci.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.