Drugi Formula Student bolid iz BiH predstavljen u Mostaru

Drugi Formula Student bolid u Bosni i Hercegovini službeno je predstavljen u utorak na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (SUM), a već od sutra će se natjecati na međunarodnom “Formula Student” natjecanju u Italiji.

Mentor FSRacing Teama SUM-a na projektu Formula Student Mario Dragičević kazao je kako je ovaj bolid jedinstven i jedini u Bosni i Hercegovini.

Trebalo nam je otprilike dvije i pol godine rada od kojih se jedan dio odnosio samo na slaganje strukture cijelog projekta, a evo s današnjim predstavljanjem smo tu cijelu priču i završili. Na platformi prošlog bolida napravili smo ovaj novi i dugujemo veliku zahvalnost prvom timu Formula Student FSRacing Teama jer bez njih mi danas ne bi mogli završiti cijeli projekt, kazao je Dragičević.

Dodao je kako tim danas putuje na međunarodno natjecanje u Italiju koje se održava od 24. do 29 srpnja, a na kojem će predstavljati svoj fakultet, sveučilište, grad i državu.

Na ovom natjecanju, koje se sastoji od nekoliko faza, ocjenjivat će se među ostalim i dizajn, inoviteti te sama utrka i nadamo se kako ćemo konkurirati državama koje su s nama na natjecanju. Naglasio bih da je veliki uspjeh proći i samu prvu fazu natjecanja, a to je tehnički pregled, tko ga ne prođe ne može ići dalje, kazao je Dragičević.

Voditelj FSRacing Teama SUM-a na drugom Formula Student bolidu Filip Sabljić kazao je kako je novi bolid dosta lakši u odnosu na svog prethodnika.

Olakšali smo ga u prosjeku nekih 80 kilograma, a novina je što imamo i difuzor koji je dio aero paketa, a koji nije postojao na prvom bolidu. Koristili smo puno karbonskih vlakana što je jedna posebnost iz razloga što se to u našoj državi baš i ne radi, a mi smo to sami istražili, naučili i realizirali, kazao je Sabljić.

Istaknuo je kako će na navedenom natjecanju u konkurenciji biti oko 60 timova koji su podijeljeni u tri kategorije, i to benzinski pogon, pogon na struju i autonomna vožnja.

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) SUM-a Željko Stojkić ustvrdio je kako su studenti navedenog fakulteta uložili ogroman trud, ustrajnost i napor kako bi uspjeli napraviti ovaj proizvod.

To je samo prvi korak, oni sada moraju napraviti tehnički pregled tog vozila na natjecanju u Italiji i nadam se da će proći jer su prošlog puta bez problema uspjeli savladat tu prepreku, a sada su napravili kvalitetniju, lakšu i bolju formulu, a sve to na iskustvima prvog tima, naveo je dekan Stojkić.

Ocijenio je kako su ovi studenti pokazali da se na FSRE-u i na cijelom Sveučilištu u Mostaru školuju i educiraju ljudi koji su u stanju iz ničega napraviti novu vrijednost.

Ovo je nova vrijednost koja je napravljena iz crteža preko novaca koje su skupili na tržištu i na kraju napravili to auto koje sada može ići na natjecanje. Nama na fakultetu i Sveučilištu, ali i svim ljudima u BiH, a posebno mladima naši studenti su pokazali i poslali poruku da se može, samo treba raditi, istaknuo je Stojkić.

(Fena)


3 komentara

  • Daleko veći uspjeh bi im bio da ta formula predstavlja sveučilište, odnosno da ga rade najbolji sa cijelog sveučilišta a ne samo njih par jarana sa strojarskog, od kojih skoro nitko nije nista znao dok nije poceo na faxu oko toga raditi.
    Žalosno je da se šikandiraju dečki ( a i cure ) koji pojedinačno imaju više znanja nego svi iz tog tima skupa, samo zato što studiraju u zgradi pored.
    Kada pocnu vrednovati znanje i cijeniti savjete drugih, a prestanu nosom parati oblake i misliti da su boga uhvatili za bradu, uspjesi ce se poceti nizati.

    3
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.