Dražen Barbarić izabran za dekana Filozofskog fakulteta SUM-a

Prof. dr. sc. Dražen Barbarić iz Širokoga Brijega u ponedjeljak je na sjednici Znanstveno-nastavnoga vijeća izabran za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

U predstavljanju programa rada i razvoja Fakulteta dr. sc. Barbarić, koji je do sada obnašao funkciju vršitelja dužnosti dekana tog fakulteta, je istaknuo kako je trajna zadaća i misija Fakulteta posvećenost daljnjem razvoju humanističkih i društvenih znanosti na Sveučilištu u Mostaru.

Kazao je kako će se u nastavnom procesu povećati udio praktične nastave i praktičnoga rada na studijskim programima, povećat će se broj predmeta i studijskih programa koji se izvode na engleskom jeziku u cilju internacionalizacije studijskih programa te će se nastaviti raditi na osnivanju združenih studijskih programa s drugim tuzemnim i inozemnim visokoškolskim ustanovama.

Dekan dr. sc. Barbarić je istaknuo kako su na znanstveno-istraživačkom polju dogovoreni konkretni koraci i Fakultet se uključio kao suorganizator na nekoliko znanstvenih konferencija u BiH i Republici Hrvatskoj, a radi se i na tome da se poveća prepoznatljivost časopisa, godišnjaka i zbornika koji izlaze na Fakultetu putem ulaska u referentne bibliografske i citatne baze.

Istaknuo je kako je jedna od ključnih zadaća u domeni međunarodne suradnje pretočiti postojeće kontakte i ugovore s međunarodnim partnerima u konkretne aktivnosti. Dodao je kako će se proširiti mreža partnera za buduće projekte i suradnju, a poticat će se i mobilnosti nastavnika, administracije i studenata u sklopu koje je planirana izrada vodiča za mobilnost koji bi olakšao aplikacijski proces i usmjerio potencijalne aplikante.

Dr. sc. Barbarić je naveo da identitetski studiji nose važan simbolički teret jer kontinuirano generiraju posebnost Sveučilišta, njegovu identitetsku profilaciju te trajnu zaštitu povijesne, kulturne i jezične baštine i raznolikosti hrvatskoga naroda u BiH.

Dodao je kako će Filozofski fakultet neumorno raditi na istraživanju i očuvanju hrvatskoga identiteta, sa stalnom referencom i ukazivanjem na njezinu neraskidivu pripadnost europskom kulturnom krugu.

Također je rekao kako su studenti u fokusu rada Fakulteta te da je u procesu revitalizacija studentskih udruga i njihovo okupljanje unutar zajedničke registrirane udruge te će na taj način jednostavnije aplicirati na različite studentske projekte uz pomoć administracije na Fakultetu.

Barbarić je naglasio i kako će se pomagati studentima slabijega imovinskoga stanja, kroz participaciju u Zakladi SUM-a, ali i kroz transparentni proces oslobađanja dijela ili cjelokupne školarine onim najpotrebitijima.

Dr. sc. Barbarić je inače izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu, a bavi se područjima političke teorije i suvremene geopolitike, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta mostarskog sveučilišta.

(www.jabuka.tv | Foto: FFMO)

14 komentara

  • Bravo.Koristim priliku čestitati mu kao i njegovoj obitelji a posebno njegovoj mami, mojoj školskoj iz gimnazije.MK.

  • Inace kad se radi o bilo kakvim izborima, normalno je u članku napisati tko su bili ostali kandidati, ako ih je bilo, i kakav je omjer glasova bio. Ali mi smo izgleda mentalno još u komunizmu.

  • Nagrada za strucnu ekspertizu po volji HDZ_a na HTHB. Socijolog koji u svojih 100 gostovanja ne primjeti nedostatak kritičkog misljenja u hrvatskom korpusu.
    Smiješno i tužno u isto vrijeme.
    Sve u svemu poltron na kvadrat.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.