Drastično slabljenje gospodarske aktivnosti: BiH se opet zadužuje

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o kretanju makroekonomskih pokazatelja za razdoblje siječanj – svibnja 2020. godine, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje.

U Informaciji se iznosi podatak da je BiH u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila ekonomski rast od 2 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zahvaljujući rastu domaće tražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje.

Bruto investicije ostvarile su pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

S druge strane, drastično slabljenje gospodarske aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima uslijed  izbijanja globalne pandemije Covida-19 dovelo je do pada vanjskotrgovinske robne razmjene sa svijetom.

Također, usvojena je Inicijativa Ministarstva financija i trezora BiH i imenovano izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) radi financiranja Projekta za hitnu podršku tvrtkama, u iznosu od 56 milijuna eura.

Glavni cilj projekta je povećanje otpornosti tvrtki za vrijeme i nakon izbijanja pandemije te održavanje njihovog poslovanja proširivanjem financijskih resursa radi osiguranja financiranja obrtnog kapitala i investicija za mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Sredstva će biti alocirana na Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine, a točni iznosi će biti definirani na pregovorima.

(www.jabuka.tv)4 komentara

  • Mi se svakako iseljavamo..Oni ce.. i njihovi unuci..i praunuci Ko pod drugim jamu kopa sam u nju upada… ili idu na foru oprost duga siromasnim drzavama. .. Siromasni su i duhom i pred Bogom

  • Opet se zaduzuje? A di su pare od prvog kredita iz 4.mjeseca 2020.? Cifra je bila tocno 5 puta veca od ove.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.