Drastično porasle cijene čokolade u Njemačkoj

Uvozne cijene kakao zrna nedavno su porasle u Njemačkoj, uz najveći rast u posljednjih 20 godina, potvrdio je njemački zavod za statistiku.

Cijena je u siječnju 2024. porasla za 73,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, što se očekuje da će se odraziti i na potrošačku cijenu čokolade.

U ožujku je švicarski proizvođač čokolade Lindt & Sprüngli upozorio na rast cijena čokolade. Kompanija je ranije ove godine priopćila da će sve veće uvozne cijene kakao zrna “rezultirati daljim povećanjem cijena u 2024. i 2025. godini, pod uvjetom da cijene kakaa ostanu na trenutnoj razini”.

Jedan od razloga za primjetan porast je nestašica kakaa na svjetskom tržištu kao posljedica neuspjele berbe, posebno u zapadnoj Africi.

Prošle godine je u Njemačku uvezeno 8 posto manje kakao zrna u odnosu na prethodnu godinu. Njemačka je većinu svog kakaa u 2023. godini dobila iz Obale Bjelokosti, piše Klix.ba.

Posljednje usporedivo povećanje cijena bilo je u listopadu 2002. godine kada su troškovi kakaa porasli za skoro 88 posto.

U odnosu na veljaču 2023. godine, proizvođačke cijene čokolade su u istom mjesecu ove godine porasle za 8,8 posto, što je statistički ured opisao kao “iznad prosjeka”.

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.