Drago Martinović: Neophodna je reorganizacija financijskog sustava FBiH

“Reorganizacijom Federacije BiH do financijske stabilnosti općina i gradova” naziv je rada koji je dr. sc. Drago Martinović iz Širokog Brijega predstavio na 11. Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji “Razvoj javne uprave” održanoj u Vukovaru.

Jedan od ključnih elemenata samoupravnosti jedinica lokalne samouprave je materijalno-financijski prema kojemu jedinice lokalne samouprave trebaju posjedovati materijalna i financijska sredstva za provođenje svojih nadležnosti.

Prihod od neizravnih poreza, ponajprije porez na dodanu vrijednost, je najvažniji porezni prihod koji ostvaruju općine i gradovi u Bosni i Hercegovini. U radu je prikazana analiza i usporedbe proračuna, odnosno poreznih prihoda gradova i općina u entitetima Bosne i Hercegovine: Federaciji BiH i Republici Srpskoj”, stoji između ostalog u sažetku rada ‘Reorganizacijom Federacije Bosne i Hercegovine do financijske stabilnosti općina i gradova’.

Imajući u vidu rezultate analize poreznih prihoda od neizravnih poreza općina i gradova i složenosti ustroja Bosne i Hercegovine posebice jednog od entiteta Federacije BiH došlo se do zaključka da je neophodna reorganizacija istog, a ponajprije s ciljem osiguranja financijskih sredstava jedinicama lokalne samouprave u funkciji njihovog razvoja i financiranja provođenja propisanih nadležnosti, rekao je dr. sc. Drago Martinović.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija ”Razvoj javne uprave” održana je 16. i 17. lipnja u organizaciji Veleučilišta “Lavoslav Ružička” iz Vukovara i Pravnog fakulteta “Josipa Juraja Strossmayera” Sveučilišta u Osijeku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Na konferenciji je uživo prezentirano 18 radova, a online 19 radova.

(www.jabuka.tv)10 komentara

  • Gospodo, naš stranaćki egido, jer smo mi stranka budućnosti, jeste transparentnost, pa stoga apeliramo i opominjemo, ovom i svakom drugom, zgodnom i nezgodnom prilikom, poućavamo i korimo, kada je rijeć dakle o intelektualcima, za koje se zna da ih ima najmanje 562, da se uvijek toćno navede njegov redni broj radi jasnoće i ćinjenićnog pregleda.

  • Ovaj može obavljati 100 funkcija, pisac, pred. skup. crvenog križa, gorska služba spašavanja, civilna zaštita…………………………. financije………………. vatrogasno ………..
    i kako se mogu mladi zaposliti pored ovako sposobnih i stručnih ljudi.

  • Ovaj može obavljati 100 funkcija, pisac, pred. skup. crvenog križa, gorska služba spašavanja, civilna zaštita…………………………. financije………………. vatrogasno ………..
    i kako se mogu mladi zaposliti pored ovako sposobnih i stručnih ljudi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.