Dragan Čović: Uskoro će biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je na današnjem druženju s novinarima da duboko vjeruje da postoji mogućnost da se stvari učine boljim po BiH u narednih 14 mjeseci. On je kazao da se nada da će Upitnik EK biti preveden do kraja idućeg mjeseca, piše Klix.ba.

Član Predsjedništva BiH vjeruje da će kroz 9 i 10 mjeseci informirati Bruxelles i EU o potencijalnom napretku koji naša zemlja može napraviti. Posebno je podvukao važnost usvajanja seta zakona o povećanju trošarina i pristupanje BiH Prometnoj zajednici. On je uvjeren da neće doći do promjene vlasti do narednih općih izbora koji će biti održani iduće godine.

Predsjedništvo BiH pozvalo je danas predsjednika Srbije u službeni posjet BiH, a uskoro bi trebao biti upućen i predsjednici Hrvatske.

Na pitanje o zategnutim odnosima Bošnjaka i Hrvata, on je kazao da ne vidi nijedan razlog za zategnutost odnos ova dva naroda, a posebno za negativne stavove prema susjednoj Hrvatskoj. Što se tiče suradnje sa SDA, Čović smatra da on i Izetbegović trebaju praviti više kompromisa.

Također, on nije želio komentirati izjave Mladena Bosića o odnosu HDZ-a i SNSD-a. Čović je rekao da je siguran kako će se u 10-11 imati usvojene izmjene Izbornog zakona BiH i da se svi slažu kako svaki narod treba birati legitimne predstavnike.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je rekao da je Sud u Strazburu kazao da se svakom građanin mora osigurati mogućnost da budu birani, ali ne i da budu izabrani. Kako kaže, to omogućava HNS-ov prijedlog Izbornog zakona BiH.

Na pitanje o Prometnoj zajednici, Čović je odgovorio da je velik udarac što BiH nije imala stav u Trstu. On vjeruje da će u narednih deset dana taj problem biti riješen. Potvrdio je da HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara BiH nisu glasovali kada je bilo riječi o pristupanja BiH Prometnoj zajednici.

BiH do danas nije predala odgovore na Upitnik Europske komisije usprkos postavljenim rokovima. Čović je kazao da je bio siguran da će to biti završeno do ožujka ove godine. Kako kaže, prema informacijama predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denis Zvizdića, Upitnik bi trebao biti završen do kraja osmog mjeseca nakon čega će se krenuti s usuglašavanjem.

Na pitanje o oštrim poruka EU na račun BiH, predsjedatelj Predsjedništva BiH rekao je da se bh. političari crvene kada se kao mala djeca trebaju pravdati te da moraju pokazati više odgovornosti prema dužnosnicima iz EU.

Istaknuo je važnost mehanizma koordinacije koji mora što prije zaživjeti u praksi. Što se tiče MAP-a, on je rekao da je bh. političarima rečeno kako neke zemlje članice NATO-a uopće ne žele razgovarati o ulasku BiH u ovaj savez zbog neozbiljnosti.

Kako kaže, BiH mora pokazat da je spremna rješavati probleme i uknjižiti vojnu imovinu. On nije želio odgovoriti na pitanje da li će se ponovo kandidovati na mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Dodao je da to ovisi o dosta čemu te da će se definitivno kandidovati ako se ne riješi veliki broj problema Hrvata, a odluku će donijeti i kada vidi da li je BiH uspjela dobiti kandidatski status.

Kako kaže, političkim porazom smatrao bi slabljenje položaja Hrvata u BiH, ne dobijanje kandidatskog statusa i aktiviranje MAP-a.

Istakao je da se BiH nije smjelo desiti da se vlast pravi po vertikali. Kako kaže, HDZ i HNS su u jasnom partnerskom odnosu sa SDA, SBB i SNSD-om kada je riječ o entitetima, te sa Savezom za promjene u Vijeću ministara BiH.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Bošnjaci će ti dati podršku 100 posto,ali 2030 god…Ali ćeš zato ti i HDZ-ca ubjedljivo dobiti na izborima ispred svih hrvatskih stranaka.To i jeste cil ane treći entitet,kanal na hrv.jeziku,branitelji,umirovljenici,njihova prava itd..Onaj tko malo galami i gdje ima pismenih vi to ušutkate novcem.Evo prosvjeti u ZHŽ-ji place se povećavaju za 5.5 posto i porodilje će imati 100 posto visinu plaće.Ok ovo je za pohvalu ali što je sa drugim radnicima,umirovljenicima,braniteljma,privatnim sektorom itd.Svi sve vidimo,znamo,osjetimo na svojoj koži ali smo nemoćni..

  • To mu je veliki plus na izborima,što Bakir se ovako ,,otomanski,,sultanski,,ponaša,kao da je sve njegovo…Dok je Bakira,Reufa,Komšića HDZ-ca i Čović ne mogu izgubiti izbore…Kućeš bolju kampanju samo prenesi njihove poruke o hrvatima u BiH-ni…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.