Dragan Čović u ponedjeljak u radnom posjetu Zagrebu

Tijekom radnoga posjeta Republici Hrvatskoj, hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović će se u ponedjeljak, 7. studenoga, susresti sa zagrebačkim nadbiskupom, uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem, a nakon toga predviđen je susret s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Dvoje državnika prvo će razgovarati nasamo, dok je poslije toga planiran sastanak izaslanstava dviju država.

Isti dan hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović susrest će se i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Božom Petrovom, a službeni dio posjeta trebao bi završiti tako što će nazočiti sjednici Predsjedništva HDZ-a Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

Čovićev posjet Hrvatskoj dolazi neposredno nakon uhićenja deset ratnih časnika Hrvatskoga vijeća obrane s prostora Bosanske Posavine pod optužbom za ratne zločine. Uhićenje je izazvalo oštre reakcije hrvatskih predstavnika u BiH, ali i najviših dužnosnika Republike Hrvatske. Jasno je kako će to biti ključna tema na svim susretima i razgovorima koje će Čović imati u Zagrebu. U intervjuu za Večernji list Čović je najavio i susret s predstavnicima Generalskoga zbora.

Uhićeni branitelji i bh. Hrvati

– I u međuvremenu, kad se dogodilo uhićenje, u nekoliko sam navrata bio u komunikaciji s predsjednicom Grabar-Kitarović i premijerom Plenkovićem. U ovom radnom posjetu predviđen je susret s predsjednicom, u Saboru, premijerom i uzoritim kardinalom, ali i predstavnicima Generalskoga zbora. Pitanje branitelja očito će dominirati, kazao je Čović za Večernji list.

Nažalost, uhićenje hrvatskih časnika potpuno je u drugi plan bacilo rezultate nedavnoga posjeta premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, kao i sve napore koje Hrvatska kontinuirano čini na pomoći stabilizaciji Bosne i Hercegovine, a naročito na njezinom napretku ka članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu. Čovićev posjet Zagrebu prilika je da se, osim o ravnopravnosti Hrvata u BiH, kaznenom progonu hrvatskih ratnih veterana, progovori ponovno i o tim temama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.