Dragan Čović u Mostaru otvorio skup “Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra” – Jabuka.tv

Dragan Čović u Mostaru otvorio skup “Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra”

U povodu 65 godina utemeljenja Duhanskoga instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini u Mostaru je u ponedjeljak započeo dvodnevni znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra”.

Otvarajući skup predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava spomenuti skup, kazao je kako je u zadnjih osam godina u BiH prepolovljena legalna trgovina duhana, odnosno duhanskih prerađevina.

– Mi enormno mnogo uvozimo duhana iz Europe i prodajemo ga ovdje kao nerezanog, tj. prodajemo ga u različitim oblicima – kazao je dr. Čović, dodavši kako se ta oblast žurno treba urediti.

– Siguran sam da se u tih osam godina nije pušilo manje, ni manje konzumirao duhan. Činjenica da se proizvodnja prepolovila govori da je netko popunio taj prostor na različite načine – ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Ustvrdio je kako brojke same za sebe govore kolika je moć industrije duhana i duhanskih prerađevina u svijetu i u kojoj su mjeri države zainteresirane za tu poljoprivrednu granu.

Smatra kako bi bilo važno dati odgovor na pitanje kako poljoprivredu vratiti u BiH, kao stratešku granu za život u ovoj zemlji, kazavši pri tome kako danas treba odgovoriti na pitanje – što u budućnosti saditi u Hercegovini jer je ona evidentno mjesto gdje će se živjeti od poljoprivrede.

– Naš europski put je sasvim izgledan. Koliko god mi bili nesposobni da ga uzmemo u svoje ruke, on će se dogoditi, željeli mi to ili ne željeli u idućih pet ili šest godina zajedno s ostalim zemljama u okruženju. Onda će ponovno doći regulativa koje će regulirati poljoprivredu na jedan svoj poseban način jer ona ima svoje posebno mjesto u EU – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

I on se sam prisjetio kako je u svojoj mladosti brao duhan kod svog djeda, kazavši kako je tada bila drukčija tehnologija i kako se nekada život u Hercegovini „vodio od vage do vage“.

– To je bio način života, komunikacije, preživljavanja, ekonomije, trgovine i sl…. a da ne kažem što se sve moralo raditi uz taj duhan jer iz onog turskog i austrougarskog vakta i svih različitih tvorevina na području Hercegovine, duhan je uvijek bio visokotarifna roba i imala svoje posebno mjesto, a na njoj se gradila fiskalna politika svakog društva – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Ocijenio je kako je potrebno s više pozornosti otrgnuti od zaborava sve ono što duhan jeste i što je bio na ovim područjima.

Na znanstveno stručnom skupu, na kojem sudjeluju eminentni stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, razgovara se o značenju Duhanskog instituta Mostar za duhan i poljoprivredu BiH, analizira stanje i perspektiva razvoja duhanske industrije u Crnoj Gori, proizvodnja duhana u Makedoniji, povijesni pregled uzgoja duhana u Dalmaciji, te o ekonomskim, tržišnim i tehnološkim aspektima nestanka proizvodnje duhana u BiH.

Na skupu su također dodijeljena i priznanja, plakete te zahvalnice za promociju Monografije 65 godina utemeljenja Duhanskog instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini.

(Fena)


18 komentara

 • Zalosno da su danas proizvodaci ZUTOG-ZLATA u hercegovini prepusteni sami sebe,Jos zalosnije da Hercegovina nema otkupnih stanica,Zakon o duhanu u Federaciji B I H, je jasan.i on postoji stoga njegova provedba jos u Hercegovini nije ugledala svjtlo dana za razliku od Posavine koja ima svog otkupljivaca.Hitno je staviti u okvire ovog zakona proizvodace i olaksati im agoniju.Stoga Zupanijsku uredi za poljuprivredu moraju poduzet odredene radnje i obic proizvodace Duhana i porazgovarati s proizvodacima i zajdnickim snagama krenuti ka rjesavanju ovog pitanja.Hercegovina danas opstaje na Duhanu jos je to ostalo ,ako se ne uredi zakonski i ne zastite proizvodaci skole i vrtici ce ostat prazni prjti nam iseljenje ,ovo su hitne mjere na kojima moraju raduit zakonodavna i izvrsna tjla ove zemlje.

  • Hvala i sanaderu,vidosevicu,kalmeti,kutli,bandicu,mamicu i svim ostalim lopovima…nemojte licemjerni biti jedne napadate druge velicate!

 • Proizvodjaci, ocekujte neke namete jer nije se on bezveze sjetuo duhana i raznih oblika prodaje, a mislim da se sjetio jednog popularnog oblika, čik pogodi kojeg

 • vlast jednostavno funkcionira
  što radi narod
  puši- uvalimo mu akcize
  voza se – uvalimo mu akcize
  pije- uvalimo mu akcize
  diše- uvalimo mu akcize
  brkanovo brdo uruši se

 • E jebiga, sad će i ovo malo što se sadilo otić u ku.ac. Vide oni pojedinci se počeli bogatit na švercu duhana, pa da se i tome stane na kraj. Jer narod ko guske najbolje sluša kad je gladan.U 21 stoljeću nas naši vrli političari dovedoše da ponovo sadimo duhan. Za dvi godine bit će ona stara. KIKIRIKI PAMUKU JA TE SADIM ZA MUKU. Sva sreća da smo dobro prošli s cmiljem pa nećemo bit gladni hahhahaha.

  • Sta? Daj Boze da mu cijenu obori na otkupnoj stanici? Ili da ti udba viri iza njive da gledaju di ces sa duvanom.. nk svit radi i zaradi stogod

 • Uništi duhan, povećaj akcize na goriva, opali ludi porez na dohodak bez odbitaka, prosječna plaća oko 800KM, a potrošačka košarica 1860 KM, ovo je DERANJE KOŽE NA ŽIVO, imamo li ikakva sredstva da zaustavimo ovoliki lopovluk

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.