Dragan Čović u Mostaru otvorio skup “Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra”

U povodu 65 godina utemeljenja Duhanskoga instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini u Mostaru je u ponedjeljak započeo dvodnevni znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra”.

Otvarajući skup predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava spomenuti skup, kazao je kako je u zadnjih osam godina u BiH prepolovljena legalna trgovina duhana, odnosno duhanskih prerađevina.

– Mi enormno mnogo uvozimo duhana iz Europe i prodajemo ga ovdje kao nerezanog, tj. prodajemo ga u različitim oblicima – kazao je dr. Čović, dodavši kako se ta oblast žurno treba urediti.

– Siguran sam da se u tih osam godina nije pušilo manje, ni manje konzumirao duhan. Činjenica da se proizvodnja prepolovila govori da je netko popunio taj prostor na različite načine – ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Ustvrdio je kako brojke same za sebe govore kolika je moć industrije duhana i duhanskih prerađevina u svijetu i u kojoj su mjeri države zainteresirane za tu poljoprivrednu granu.

Smatra kako bi bilo važno dati odgovor na pitanje kako poljoprivredu vratiti u BiH, kao stratešku granu za život u ovoj zemlji, kazavši pri tome kako danas treba odgovoriti na pitanje – što u budućnosti saditi u Hercegovini jer je ona evidentno mjesto gdje će se živjeti od poljoprivrede.

– Naš europski put je sasvim izgledan. Koliko god mi bili nesposobni da ga uzmemo u svoje ruke, on će se dogoditi, željeli mi to ili ne željeli u idućih pet ili šest godina zajedno s ostalim zemljama u okruženju. Onda će ponovno doći regulativa koje će regulirati poljoprivredu na jedan svoj poseban način jer ona ima svoje posebno mjesto u EU – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

I on se sam prisjetio kako je u svojoj mladosti brao duhan kod svog djeda, kazavši kako je tada bila drukčija tehnologija i kako se nekada život u Hercegovini „vodio od vage do vage“.

– To je bio način života, komunikacije, preživljavanja, ekonomije, trgovine i sl…. a da ne kažem što se sve moralo raditi uz taj duhan jer iz onog turskog i austrougarskog vakta i svih različitih tvorevina na području Hercegovine, duhan je uvijek bio visokotarifna roba i imala svoje posebno mjesto, a na njoj se gradila fiskalna politika svakog društva – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Ocijenio je kako je potrebno s više pozornosti otrgnuti od zaborava sve ono što duhan jeste i što je bio na ovim područjima.

Na znanstveno stručnom skupu, na kojem sudjeluju eminentni stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, razgovara se o značenju Duhanskog instituta Mostar za duhan i poljoprivredu BiH, analizira stanje i perspektiva razvoja duhanske industrije u Crnoj Gori, proizvodnja duhana u Makedoniji, povijesni pregled uzgoja duhana u Dalmaciji, te o ekonomskim, tržišnim i tehnološkim aspektima nestanka proizvodnje duhana u BiH.

Na skupu su također dodijeljena i priznanja, plakete te zahvalnice za promociju Monografije 65 godina utemeljenja Duhanskog instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini.

(Fena)


18 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.