Dragan Čović pod istragom Tužiteljstva BiH zbog angažiranja ratnih zarobljenika?

Kako Dnevni list doznaje iz pouzdanih izvora, Tužiteljstvo BiH, a pod ingerencijom tužiteljice Remzije Smailagić, privodi kraju istragu protiv 11 osoba, a među kojima je i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Kako se doznaje, predmet istrage koji je zaveden pod brojem T20 KTARZ 0006277 09, uskoro bi mogao rezultirati i podizanjem optužnice. S druge strane već sada prisutna su mišljenja duboke političke pozadine.

U istrazi se spominje 11 osoba, u većini nižerangiranih djelatnika nekadašnje krim policije, a među “najzvučnijim” imenima su ona Berislava Pušića i Dragana Čovića.

Tko je pod istragom Tužiteljstva BiH?

Tužiteljstvo BiH istražuje zločine protiv čovječnosti u Mostaru i Čapljini i to nad Srbima i Bošnjacima i svi od optuženih, upravo zbog ove kvalifikacije, najvjerojatnije će biti optuženi po Kaznenom zakonu BiH, daleko rigoroznijem nego što je to Kazneni zakon SFRJ, zakon koji je bio na snazi tijekom počinjenja djela.

Pod istragom je Berislav Pušić, koji je već osuđen na 10 godina zatvora pred haškim tribunalom zbog zločina nad Bošnjacima te kojem je, u objedinjenom predmetu ‘Prlić i ostali’ upravo u tijeku žalbeni postupak. Ova istraga odnosi se na drugi predmet, vezan za mostarske Srbe, gdje se Pušića sumnjiči kao djelatnika krim Vojne policije HVO-a.

Među onima koji je pod istragom je i Stanko Božić, ravnatelj zatvora na Helidromu u to vrijeme ali i Dragana Čovića predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH. On se sumnjiči za zločin protiv čovječnosti, jer je kao tadašnji direktor tvornice ‘Soko’ zahtijevao i uporabljivao ratne zarobljenike iz zatvora ‘Heliodrom za radove. Upravo jednim takvim zahtjevom posljednjih dana manipuliraju mediji bliski pravosudnim krugovima u BiH. Za podsjetiti je da je i sam Čović na jednoj od posljednjih sjednica Predsjedništva HNS-a ‘off the records’ najavio mogućnost podizanja optužnice za ratni zločin.

Pod istragom je i Petar Krndelj, kao nekadašnji zamjenik zapovjednika civilne policije u Čapljini kojemu već teče proces na Sudu BiH u Sarajevu za događaj na Čeljevskoj adi i koji je u završnoj fazi, a presuda se očekuje u lipnju ove godine. U ovoj istrazi radi se o novom predmetu vezanom za sabirne centre u Čapljini.

Predmet na predmet

Pod istragom Tužiteljstva BiH je i Vinko Ćorić, nekadašnji krim tehničar civilne policije u Čapljini, Jure Barišić, zapovjednik sektora civilne policije u Čapljini, Ivica Čutura, civilni policajac u Počitelju policijske postaje Čapljina koji ima sličan predmet kao i u slučaju kod Krndelja te Nedjeljko Martinović, krim djelatnik civilne policije Čapljina.

Također, istraga Tužiteljstva BiH odnosi se i na Marijana Prcu, nekadašnjeg krim djelatnika civilne policije u Stocu protiv kojega je podignuta optužnica 2001. godine, zajedno s Perom Ragužem ratnim zapovjednikom civilne policije u Stocu i Brankom Kvesićem ratnim Predstojnikom Odjela unutarnjih poslova Herceg Bosne. Međutim, pošto je nedostupan bh. pravosuđu pretpostavka je da je predmet iz županijskog suda u Mostaru prebačen na Sud BiH kako bi se proces nastavio s te pozicije.

I konačno, Ivana Kraljevića, bivšeg krim djelatnika vojne policije, koji je već u sudskom procesu s još šest osoba za vojno-istražni zatvor u Ljubuškom te je u tijeku je izvođenje svjedoka. U novom slučaju radi se o istrazi za novo djelo u svezi sa sabirnim centrima u Čapljini.

U istom predmetu istraga se vodi i za Antu Buhovca, vojnog policajca na Helidromu, koji je već osuđen za Helidrom i izdržao kaznu. Ovdje se također radi o novom djelu.

No, činjenica da se vode istrage ne mora obvezno rezultirati i podizanjem optužnice, ipak ostaje dojam, a kako to za Dnevni list kaže jedan od izvora, da se “predmeti izvlače iz ladice prema političkim potrebama i situaciji na terenu”. Već sada je razvidno da će podizanje novih optužnica protiv Hrvata u BiH doći do novih tenzija između Hrvata i Bošnjaka, ali i Srba u BiH, te da će u nezgodan položaj najviše staviti hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

(Dnevni list)
13 komentara

 • Tko se Bakiru i bošnjacima zamjeri dobije optužnicu,ekspres po naruđžbi. Koja demokracija,koje neovisno pravosuđe… Dragane Čoviću kad tebi to mogu raditi kako je onda tek običnom hrvatu,branitelju,časniku HVO-ne…

 • Tako se je dobio naputak iz Sarajeva za skidanje invalidnina na reviziji RVI-a pripadnika HVO-a dok se iz Armije BiH tek po netko skida, a to je po starom ” Kadija te tuži Kadija te sudi”, pa šta se drugo može očekivat.

 • Dragi moj narode na celo hrvatskog korpusa treba doci domoljub koji nema figa u dzepu a ima muda reci dosta gospodo iz sarajeva dosta je bilo koji je spreman braniti interese svog naroda a ne svoje i svojih poslusnika

 • Čoviva treba streljat ne ga zatvorit i optuznice podizat. Pogledqjze mu vilu kakvu je napravio u mostaru sto je taj napravio dobra za hrvate u bih.? Nista samo sebi grabi.

 • da je samo kuća to je još i skromno šta su uzeli kumovi i rodbina nemožeš živit od naše stranke oni i trafike kontrolišu došo vrag po svoje

 • nije se rastalijo sa bakirom pa se ujedaju ali završiće ko sanader zajebana je pohlepa teško je naći granicu samo oni moraju živiti

 • tako triba nemože se sve imat što oči vide a tvrdit da si pošten ipak ima pravde samo kad će mu sudit hrvatska što je u sokolu popravlja srpske migove koji su bombardirali vukovar eto ko vodi hrvate i 92se potpisiva ćerilicom naš hrvatski predstavnik jadnog naroda s njim i onih ojo njega

 • Od ljubomore nitko nije pročito kakva se optužnica hrvatima pakira. Nije u pitanju kriminal,privredni kriminal,korupcija itd.ponovo se priča o ratnom zločinu hrvata i udruženom zločinačkom poduhvatu…Po ovome ispada da svaki hrvat može biti optužen za ratni zločin nad bošnjacima samo to će biti onda kada Bakir procjeni da netko više nije dobar,,poslušan,,njegov saveznik…Znači li to da Bakir kontrolira rad tužilaštva i prioritete istraga. To je bit ove priče…Zašto se niti jedan tužioc i Sudija,Sud ne uhvati u koštac sa montiranim političkim ubistvima po Sarajevu. Leutar,Ugljen,Delalić itd. Zar ti slučajevi nebi trebali biti na vrhu,radi se o ubistvu visokih dužnosnika… Tko je toliko moćan da sve ovo gura pod tepih 15 i više god. da se istrage usmjeravaju u pogrešnom pravcu,optužuju i sumnjiče nevini ljudi,prikrivaju i uklanjaju dokazi iz spisa,tužilaštva i Sudova.Javni tiskani mediji više su o ovome smjeli pisati tih 1997-2000 god.nego danas.Pita li se itko tko onda stoji iza tih ubistava,tko je taj moćnik ili grupacija ljudi…Za pravnu državu,istražne organe,pravosuđe ovo bi trebao biti prioritet riješavanja tih montiranih političkih ubistava iz tih mračnih vremena…

  • Ne srati hadezovsko piiskaralo,vi ste svojim usutpcima i doveli Hrvate na rub propast,ustupak turčinu korist Hrvatu pojedincu…
   Ja ću otvoreno pitat kako može dezerter i jugosloven bit optužen za ratni zločin?
   Ovo sam sebi podiže popularnost,jer je poznato da su HERCEGOVCI poprilično glupi kad je u pitanju politika…
   Čović ovaj put zbilja nije kriv jer nikad nije ni držao puku, akmo li da narađeuje tijekom OBRAMBENOG DOMOVISKOG RATA…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.