Dragan Čović osolobođen optužbi

Županijski sud u Sarajevu nepravomoćno je oslobodio Dragana Čovića kojeg je  Tužiteljstvo teretilo za zlouporabu položaja ili ovlasti iz 2000. godine dok je bio na funkciji federalnog ministra financija.

Naime, Čoviću se spočitavlo da je prekoračio granice službenih ovlasti u nakani da poduzeću “Lijanovići d.o.o.” Široki Brijeg i MI “Lijanovići” d.o.o pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi (prelevmana) na strojno iskošteno meso peradi.

Prema odbačenoj optužnici, Čović je 23. lipnja 2000. godine donio akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obvezujuće mišljenje da se na strojno iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna taksa. Time je, kako se navodilo, pribavljena korist za Lijanoviće u ukupnom iznosu od 1.856.878 KM, a na štetu proračuna Federacije BiH. Sadac Jasenko Ružić je u obrazloženju presude naveo kako Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu.

“Tužiteljstvo je, u vezi sa spornim mišljenjem, ponudilo dokument s faksimilom potpisa Dragana Čovića, za koji je grafolog kazao da uopće nije dokaz da je Čović potpisao taj dokument, te da faksimil inače u pravnom prometu ne može biti prihvaćen kao dokaz. Osim toga, Čović ima alibi prema kojem je u danima kad je sporni dokument nastao, on bio u Zagrebu, što znači da nije ni mogao potpisati taj akt”, kazao je Ružić.

“Također, čak i da je Čović donio takav dokument, to mišljenje ne bi bilo obvezujuće za Carinsku upravu koja djeluje kao autonomna cjelina i nije dužna provoditi takva mišljenja Ministarstva finansija FBiH”, zaključio je sudac Ružić.

(pogled.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.