Dragan Čović kažnjen zbog sukoba interesa – Jabuka.tv

Dragan Čović kažnjen zbog sukoba interesa

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu je donijela nekoliko odluka, između ostalog i dvije odluke u predmetu Dragan Čović.

Predsjednica Komisije Mira Pekić je nakon sjednice izjavila novinarima da je u predmetu Dragan Čović, on u razdoblju od 2014. do 2018. godine, odnosno u jednoj godini, 2017. godine, imao financiranje iz proračuna kao ovlašteno lice Hrvatskog narodnog sabora i to u iznosu većem od 10.000 KM. Konkretno, bilo je financiranje veće za 6.750 KM, odnosno 16.750 KM.

Time su počinjene zabranjene aktivnosti iz članka 11. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Za tu povredu Komisija je danas izrekla sankciju, u skladu sa Zakonom, da se izvrši obustava dijela mjesečne neto plaće u iznosu od 10 posto koju Dragan Čović ostvaruje kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u trajanju od jednog mjeseca.

Pekić je navela da je to sankcija koja je danas izrečena, podsjećajući da to djelo za koje je utvrđen sukob interesa datira iz 2017. godine, te da ga je i Komisija u prošlom sazivu stavljala na dnevni red.

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako je moguće, jednoglasne odluke.

Zakon predviđa od 10 do 50 posto plaće i najviše 12 mjeseci je razdoblje za koji se može vršiti obustava plaće. Komisija je cijenila da je ovo djelo učinjeno u jednoj godini, da se nije ponovilo, da je 2017. godine za 6.750 KM pređen iznos dozvoljenog financiranja nevladinih udruženja, pojasnila je Pekić.

(www.jabuka.tv)


20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.