Ovo su pravila za pacijente oboljele od koronavirusa

Kako raste broj oboljelih od COVID-19, mnogi zaraženi građani i članovi njihovih obitelji u nedoumici su – kome se obratiti nakon što test pokaže da su pozitivni na SARS-CoV-2, koliko traje izolacija cijepljenima, a koliko onima koji nisu, moraju li u izolaciju i članovi obitelji i koliko dana?

Nakon što test pokaže da je osoba koja ima simptome COVID-19 zaista i inficirana koronavirusom, ona o tome, kako kaže Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije, putem telefona obavještava svog liječnika obiteljske medicine.

Maska i distanca

Uvidom u e-karton liječnik se informira kakav je cijepni status osobe i na osnovu toga, te kliničke slike koju pacijent ima, savjetuje dalje korake – koju terapiju uzimati i treba li ga uputiti u Covid-ambulantu na snimanje pluća. U svakom slučaju zaražena osoba ne treba dolaziti u ambulantu obiteljske medicine. Naravno, treba naglasiti da inficirana osoba, ukoliko mora otići do Covid-ambulante, treba nositi masku i držati distancu od dva metra od ostalih osoba, govori za Faktor Kurtagić-Pepić.

Što se tiče izolacije, ona za sve inficirane osobe koje su potpuno cijepljene (dvije doze), prema riječima epidemiologinje, traje sedam dana.

Članovi obitelji zaražene cijepljene osobe, ukoliko su također cijepljeni, ali nemaju nikakve simptome infekcije, nastavljaju sa normalnim životom, s tim da nose maske i prate svoje zdravstveno stanje. Ako nisu cijepljeni, preporuča se izolacija. Naglasila bih da zaražena osoba treba biti izolirana u drugu prostoriju od ostalih ukućana ili po mogućnosti u drugi stan te da nema kontakte ni sa kim sedam dana od početka simptoma, govori Kurtagić-Pepić.

Onima koji nisu cijepljeni izolacija traje deset dana, s tim da konačnu odluku, kako kaže epidemiologinja, ipak donosi liječnik na osnovu trenutne kliničke slike i kompletnog zdravstvenog stanja osobe.

To su okvirne preporuke, ali ono što treba naglasiti jeste da je svaki pacijent priča za sebe i da svakom pacijentu liječnik posebno pristupa te na osnovu njegovog trenutnog, ali i ranijeg zdravstvenog stanja, donosi konačnu odluku i o terapiji i o trajanju izolacije, objašnjava Kurtagić-Pepić.

Simptomatska terapija

Kako je COVID-19 virusno oboljenje, liječenje je simptomatsko.

Ako osoba ima probavne smetnje, praćene proljevom, uključuje se nadoknada izgubljene tekućine. Osobi se propisuju preparati koji su za to poput Linexa, Enterofuryla, a savjetuje se i dijeta. Ako pacijent povraća, potrebno je smiriti želudac, pa se, prema težini kliničke slike, uključuju Ranibos, Ranisan, Pylomid. I u ovom slučaju nadoknada tečnosti vrlo je važna. Za temperaturu se daju Paracetamol, a ukoliko temperatura ne spada (u 95 posto slučajeva kod COVID-19 Paracetamol djeluje), propisuje se Brufen. Diklofenak (Voltaren) se izbjegava, objasnila je za Faktor Kurtagić-Pepić i dodala kako se pacijent, nakon što se simptomi infekcije povuku, ne mora ponovo testirati.

Epidemiologinja kaže kako ni u kom slučaju na svoju ruku ne treba uzimati antiobiotike.

Antibiotik može propisati samo liječnik i to u slučaju plućne infekcije, i to ne odmah, nego kasnije po procjeni ukoliko se radi o upali pluća što potvrđuje rentgen. Osim medikamentozne terapije, inficirana osoba treba unositi što više vitamina, svježeg voća i povrća, ali i vitaminske preparate ako to liječnik savjetuje, i naravno što više tečnosti u vidu svježe cijeđenih sokova, biljnih čajeva i čiste izvorske vode, zaključila je Kurtagić-Pepić.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.