Dopunjena odluka stupila na snagu: Građani s dvojnim državljanstvom mogu slobodno ući u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donio je Odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH čime se poslovnim ljudima omogućuje ulazak u BiH, kao i obiteljima umrlih radi prisustva ukopu, uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Odlukom se omogućavaju ulazak i boravak strancu koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obveza, pod uvjetom da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz Bosne i Hercegovine koje ga angažira u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2 ovlaštenog laboratorija, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Odredbe o zabrani ulaska iz članka 2. ove odluke ne primjenjuju se na državljane Bosne i Hercegovine koje imaju dvojno državljanstvo te oni mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s osobnom iskaznicom izdanom od strane nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju, priopćeno je nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH te iz Granične policije BiH.

Istovremeno je omogućen boravak u Bosni i Hercegovini strancima, članovima uže obitelji (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi prisustva njenom ukopu, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualno razdoblje izolacije, pod uvjetom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u “Službenom glasniku BiH”.

Grubeša: Prekršajnih naloga na granici više neće biti, a nije ih trebalo biti ni ranije

(www.jabuka.tv)


23 komentara

  • I mene je to zbunilo pa sam isla na sluzbene stranice i trazila, te sam saznala da ako imas dvojno drzavljanstvo (BiH i drugo) mozes uci u BiH s osobnom ili pasošem koji nije izdan od strane BiH, ali da ce ti oni na granici utvrditi posjedujes li BiH drzavljanstvo (odnosno prebivaliste) i u slucaju da ne posjedujes ustvrdit ce prekrsaj. Ali najbolje je otici na stranicu Granicne policije i vidjeti svojim ocima sto pise, moze se dogoditi da sam i ja pogresno objasnila…

 • Sve je ovo zamagljeno ,mpgu li iz Imotskog kući doć gornji ili donji Vinjani u zap Hercegovinu sa HR ili BiH osobnom ili ili ,ništa konkretno nitko nije donio

 • Ovakom politikom će bih bankrotirati nadam se da će Hercegovina bit pametnija i puštati hrvate koji imaju strane putovnice

  • Zamolba za “Ajde” (21.05. u 21:16):
   Pojasni nam malo taj đir ŠB-Imotski-Neum-ŠB da i mi znamo znamo što nas čeka.
   Hvala

 • Pa vama nekima treba nacrtati sve da bi shvatili nešto.Ali kad vidiš da netko piše “toju” onda me i ne čudi.Ukratko imaš hrvatsku putovnicu a prebivalište BiH ovim možeš ući ali moraš imati i valjani dokument tj.osobnu BiH što valjda svi koji tu žive imaju ako imaju prebivalište tu.Zašto ?Pa zato što BiH još nije donjela odluku o otvaranju granica tek od 1.lipnja.A ovo vrjedi samo za nas koji imamo hrvatske putovnice a živimo u BiH tj-prebivalište BiH.Znači ako imaš hrvatsku putovnicu a nemaš prebivalište u BiH ne možeš ući,ili bilo koje druge države putovnicu.Osim u slučajevima koje su naveli tipa gospodarski razlozi,pogrebi itd.Naravno pogranične propusnice za one koji rade u Hrvatskoj a rade u BiH i obrnuto je nešto drugo.Isto tako u Hrvatsku možeš ući iz zemalja koje nisu članice EU samo uz hrvatsku putovnicu.Znači s BiH putovnicom trenutno ne možeš npr.ući u Hrvatsku.

 • Danas sam presao granicu Hr.Posjedujem osobnu Hr sa prebivalistem u Bih.Bez problema ulazim u Hr.Veceras se vratio,i na izlazu iz Hr dajem osobnu Hr,prolazim normalno.Na ulazu u Bih uz osobnu Hr prilazem osobnu Bih,mala provjera i to je to.

 • Jedan zakon ujutro ,drugi u podne , treci poslepodne .Samo naslov citajte ,nista citat tex ,podnaslov..Ni najveci experti nemogu prevest sta je novinar htio napisat..Neka nadoce mladi su jos. I tako ukrug u krug u krug…. cirkus colorado

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.