Donosimo vam program Devetnica Velikoj Gospi

Danas (6. kolovoza) počinju Devetnice Velikoj Gospi.

Zavjetni kip Gospe Širokobriješke izražava stoljetnu pobožnost hercegovačkih katolika prema Blaženoj Djevici Mariji. Gospi na Široki Brijeg vjernici hodočaste posebno za blagdan Velike Gospe. Tijekom devetnice, Uočnice i samog blagdana Velike Gospe kroz svetište prođe preko 100 tisuća Gospinih štovatelja.

Samostan se ove godine i dodatno pripremio za dolazak hodočasnika. Livada Bakamuša je većim dijelom poravnata, nasuta pijeskom i osvijetljena tako da može primiti veliki broj vozila. Ispod samostana je izrađen novi sanitarni čvor, a plato ispred crkve je proširen i obogaćen novim stubištem. Poslije blagdana Velike Gospe pristupa se drugoj fazi projekta, popločavanje platoa, izrada pješačke staze i rasvjete sa sjeverne strane crkve, postavljanje kamenih klupa te uređenje parkinga na sjevernoj strani crkvenog dvorišta. Sve one koji dođu na Široki Brijeg čeka i uređen prostor oko mjesta ubojstva širokobrijeških fratara. Taj prostor će se isto tako dodatno urediti.

Širokobriješki fratri su ove godine pripremili molitveni program s propovijedima koje obrađuju marijanske teme što će nas još više upoznati s Marijom i njezinom ulogom u našem životu, kako ovozemaljskom tako i vječnom. Devetnica bi nas trebala učvrstiti u vjeri i ohrabriti u molitvi da izgrađujemo svoj život i ovaj svijet u suradnji s Marijom, kaže se u prigodno izdanom listiću.

Kao i prošle godine Večernji molitveni program Devetnice počinje u 18.00 krunicom, pripravom za svetu ispovijed i pojedinačnom svetom ispovijedi.

U 19.00 počinje zavjetna molitva Širokobriješkoj Gospi i euharistijsko slavlje.

Večernji molitveni program Devetnice:

1. DAN, 6. kolovoza – ponedjeljak

S Marijom, Majkom Sina Božjega

fra Franjo Mabić, župnik u Izbičnu

2. DAN, 7. kolovoza – utorak

S Marijom, Majkom djece Božje

fra Dario Dodig, župnik na Čerinu

3. DAN, 8. kolovoza – srijeda

S Marijom, Majkom Crkve

fra Mladen Vukšić, župnik na Kočerinu

4. DAN, 9. kolovoza – četvrtak

S Marijom, našom sestrom

fra Ivan Boras, župnik na Humcu

5. DAN, 10. kolovoza – petak

S Marijom, bez ljage i grijeha

fra Danko Perutina, ž. vikar u Međugorju

6. DAN, 11. kolovoza – subota

S Marijom, Posrednicom milosti

fra Branimir Musa, župnik u Tihaljini

7. DAN, 12. kolovoza – nedjelja

S Marijom, pomoćnicom kršćana

fra Marinko Šakota, ž. vikar u Međugorju

Na kraju svete mise blagoslov djece i mladih

8. DAN, 13. kolovoza – ponedjeljak

S Marijom, zdravljem bolesnih

fra Josip Vlašić, duhovni asistent FSR-a i FRAME iz Mostara

9. DAN, 14. kolovoza – utorak, UOČNICA VELIKE GOSPE

17.00 – Molitveni mimohod s kipom Širokobriješke Gospe kroz Grad

Nakon mimohoda mogućnost za svetu ispovijed i osobne molitve

19.00 – Zavjetne molitve i euharistijsko slavlje

S Marijom, velikim znakom za sve nas

prof. dr. fra Ivan Dugandžić s Čitluka

VELIKA GOSPA, 15. kolovoza – srijeda

Od 5.00 mogućnost za svetu ispovijed

5.00; 6.00; 7.00; 8.00; 9.00; 10.00; svete mise (bez propovijedi)

11.00 – Svečana sveta misa

dr. Fra Marinko Leko, župnik u Rakitnu

Moli, Majko Marijo, naša Gospe, Djetešce u svom naručju da nam se svima smiluje. Zakrili, zaštiti od svakog zla, očuvaj ovaj svoj i naš Široki Brijeg i sve svoje štovatelje!

[youtube id=”77TKNs9QUkM” width=”600″ height=”350″] [youtube id=”W01s8YrrOmM” width=”600″ height=”350″]

Proslava Dana općine

Od 1991. Velika Gospa se slavi i kao Dan općine Široki Brijeg. U programu obilježavanja ovogodišnjeg Dana općine najavljuje se:

9. kolovoza – tiskovna konferencija načelnika Mire Kraljevića

10. kolovoza – polaganje vijenaca na Trgu širokobrijeških žrtava i svečana sjednica Općinskog vijeća

Blagdan Velike Gospe i Dan općine Široki Brijeg Širokobriježani će i ove godine proslaviti i obilježiti na dostojanstven način. Već 9. kolovoza u 11 sati širokobriješki načelnik Miro Kraljević održat će tiskovnu konferenciju na kojoj će biti riječi o proteklom radu i budućim planovima, a dan potom bit će položeni vijenci na Trgu širokobrijeških žrtava te održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

U nedjelju, 12. kolovoza, s početkom u 21 sat na ljetnoj pozornici na Trgu širokobrijeških žrtava bit će upriličena folklorna večer, uz nastup brojnih širokobrijeških kulturno-umjetničkih društava, a večer potom na istom mjestu predviđen je nastup pop i rock skupina.

U utorak navečer, 14. kolovoza, na ljetnoj pozornici pjevat će Ine Tadić i Hercegovački bećari, a na sami blagdan Velike Gospe na istom mjestu, s početkom u 21 sat, nastupit će Danijel Banić, pjevač skupine Baruni, reper Berny i slavonski tamburaški sastav Bisernica.

Na blagdan Velike Gospe u Širokom bit će veselo i živo, bit će upriličena i druga glazbena događanja, među kojima su techno party u Dogani, nastup Ivana Zaka u diskoteci Flamingo, žive svirke u hotelu Park i drugim ugostiteljskim objektima…

Proslava blagdana Velike Gospe u Širokom Brijegu spada među najveće vjerničke svetkovine ne samo u BiH. Svete mise tradicionalne širokobriješke devetnice, koje počinju 6. kolovoza, okupe desetke tisuća vjernika.
Mise počinju u 19 sati, a molitveni program (krunica, priprava za ispovijed i ispovijedanje) sat ranije. Na uočnicu Velike Gospe, 14. kolovoza, s početkom u 17 sati bit će upriličen mimohod s kipom širokobriješke Gospe od crkve Navještenja Gospodinova do svetišta u Širokom Brijegu. Sveta misa uočnica, koju tradicionalno posjećuje veliko mnoštvo vjernika ne samo iz širokobriješkog kraja, započet će u 19 sati.

Na sam blagdan Velike Gospe tradicionalna svečana sveta misa počet će u 11 sati. Velika Gospa i Dan općine Široki Brijeg privuku mnoštvo Širokobriježana iz čitavog svijeta.
Čitav kolovoz u širokobriješkom kraju pretvori se u jednu veliku svečanost ljubavi prema Širokom, vjeri i domovin

Dan općine se obilježava i prigodnim zabavnim programom pa će tako na Trgu širokobrijeških žrtava u nedjelju 12. kolovoza u večernjim satima biti Folklorna večer, a 13., 14. i 15. kolovoza nastupaju poznati glazbenici koji već godinama okupe na tisuće ljudi na glavnom gradskom trgu.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.