Donesena presuda: Drugi izvođač Čavoglava kažnjen zbog pozdrava "Za dom spremni" | Jabuka.tv

Donesena presuda: Drugi izvođač Čavoglava kažnjen zbog pozdrava “Za dom spremni”

Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njezinu početku.

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego makarski pjevač Mario Roso koju je pjesmu s pripadajućim pozdravom izveo u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja, piše Jutarnji list.

Neka kažu je li ta pjesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Thompson smije, komentirao je Roso.

U presudi stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme “Bojna Čavoglave” i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Dodaje se kako činjenica da je pozdravio dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • To osuđuju oni koji nisu nikad ni bili za Hrvatsku, pa sad one koji su oslobodili Hrvatsku za poklič ” Za Dom ” kažnjavaju na sve moguće načine. Da kojim slučajem stavite na glavu kapu sa zvjezdom petokrakom, protiv koje su se Hrvati borili u ovom Domovinskom rat, za isto bi bili nagrađeni od ovih “prestavnika Hrvatske” .

 • ANONIMNO: NIJE ZABRANJENO! NIJE DOBRO DOGOVORENO IZMEDJU PLEMKIJA I PUPIJA! MA JELI VI VIDITE NJEGOVE KRVAVE OCI , KAD GLEDA!! STA I KOGA VOLI JE OCITO!!

 • Za Dom i Hrvate ! SPREMNO DA +Ljubim svoj Hrvatski Narod DA..Ljubimo ISUSA KRISTA DA! Živjela Croatia.
  Neka pati komu smeta Hrvatska je Viceprvak svijeta. Može U nedogled.

 • ZA DOM SPREMNI. A ti Siniša Senjanoviću pokusaj jugo-četničko govno.Prijat će ti sigurno. Seronja projugoslavenski. HOŽEMO LUSTRACIJU.

 • Š i z o f r e n i j a!!!
  Kuda ideš Hrvatska i gdje ćeš skončati??? Pa nisu se ČAVOGLAVE pjevale Paveliću već u obrani DOMA i DOMOVINE od Srba s kokardom i petokrakom na glavi.
  Što će te sa slovom U koje je bilo dio ustaškog znakovlja? Smijem li uzviknuti:Sudac AUuuuu! Hoćete li mi presuditi zbog nekoliko slova U?
  Ima li nade za ovaj napaćeni narod?
  Trebaju li nas u blatu gaziti i raspametiti pa da ne smijemo biti spremni za dom i Domovinu ustati
  i braniti od svih ugroza?
  Ustani bane ……….. (sami odredite ime na slijedećim izborima) Hrvatska te zove, zove…

Komentiraj: