Donald Trump svjestan je važnosti BiH i Balkana

Steve Jarding, ugledni profesor sa Sveučilišta Harvard, koji je savjetovao mnoge političare te pobjeđivao u raznim političkim kampanjama u više od 25 zemalja na pet kontinenta, izjavio je u razgovoru za Dnevni avaz da su predsjednik SAD-a Donald Trump i nova američka administracija svjesni geostrateške važnosti BiH i Balkana te da će ova regija imati posebnu pozornost američkih vlasti.

Jarding, koji će u ponedjeljak navečer u Sarajevu, u organizaciji nekoliko fakulteta, održati predavanje o temi ”Vodstvo Donalda Trumpa, mogućnosti ili opasnosti”, kaže za Avaz da pojava novog američkog predsjednika uvijek za sobom otvara prostor za mogućnosti.

”Mislim da je sada najjednostavnije da se donesu neke presude ili mišljenja o potencijalnoj opasnosti, ali smatram da je to ipak preuranjeno. Činjenica jeste da se radi o novoj ličnosti na svjetskoj političkoj sceni te da njegovu pojavu treba shvatiti kao mogućnosti za svijet u cjelini”, kazao je profesor Jarding.

Po njegovim riječima, kada su u pitanju BiH i Balkan, “to je prevažan dio svijeta da se o njemu nema strategija”.

”Ovdje imamo raznolikost kultura, religija, mnogo historije. Mnogo toga je ovdje što je važno, ne samo samom Balkanu ili Europi. Mislim da je ovo jedan zaista vitalan dio svijeta na koji svijet treba gledati. Trump to zna, njegova administracija također. Bez sumnje, to se neće mijenjati, ta spoznaja o važnosti Balkana. Mislim da će oni uraditi ono što je najbolje u ovom trenutku. Vođenje politike tu i tamo se može promijeniti, vidjet ćemo”, kazao je Jarding.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.