Deset najvećih: Nacrt zakona o pušenju ugrožava poslovanje i jača crno tržište

Deset najvećih tvrtki iz trgovinskoga sektora uputilo je otvoreno pismo Vladi FBiH u vezi s odredbama Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je Vlada Federacije BiH poslala u parlamentarnu proceduru.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime 10 najvećih kompanija iz sektora trgovine. Ukupno zapošljavamo više od 14.590 zaposlenika te imamo više od 1.380 prodajnih mjesta.

Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je Vlada Federacije BiH poslala u parlamentarnu proceduru donosi negativne posljedice po sektor trgovine koje će rezultirati padom ekonomske aktivnosti i smanjenjem broja zaposlenih u sektoru, s negativnim dugoročnim efektom na privredu Federacije BiH.

Nacrt Zakona ‘o pušenju’ u kontekstu reguliranja trgovine veoma je drastičan i uvođenjem novih zabrana, posebno potpunom zabranom isticanja duhanskih proizvoda u trgovinama, mnogo je stroži od regulacije u zemljama u okruženju.

Takvim nesrazmjernim i paušalnim zabranama Vlada FBiH potpuno nepotrebno ugrožava poslovnu klimu i dodatno pogoršava uvjete poslovanja trgovine u Federaciji BiH. Naime, dokidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) onemogućava naš dio zarade koji postižemo s poslovnim partnerima i ugrožava naš opstanak na tržištu.

Ovakav udar na trgovinu, posebno na sektor maloprodaje u kojem je zaposleno više od 50.000 građana, nije opravdan i apeliramo na Vladu FBiH da u parlamentarnoj proceduri izmijeni tekst Nacrta.

Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u trgovini duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javnoga zdravstvenoga problema pušenja u FBiH, kako se to navodi u Nacrtu zakona. Ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, glavni efekti ovoga zakona bit će pad prihoda u trgovini, jačanje crnoga tržišta cigareta te povezan pad prihoda u državnom budžetu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije BiH.

Budući da nije bilo javne rasprave o ovom prijedlogu Zakona, ni Ministarstvo zdravstva Federacije BiH ni Vlada Federacije BiH niti u jednom trenutku nisu izložili argumente ili dokaze koji bi opravdali uvođenje rigoroznih zabrana u trgovanju duhanskim proizvodima.

S druge strane, nacrt Zakona ni na koji način ne rješava glavni problem tržišta duhanskih proizvoda u Federaciji BiH, a to je crno tržište koje u BiH iznosi više od 30 posto ukupne potrošnje, prema čemu je BiH rekorder u Europi.

U protekle četiri godine legalno tržište duhanskih proizvoda smanjeno je za 42 posto, zbog čega su trgovci direktno izgubili 55 milijuna KM. Dodatno, na crnom tržištu prodaju se neprovjereni duhanski proizvodi loše kvalitete, što negativno utječe na zdravlje građana, a državni budžet godišnje gubi više od 210 milijuna KM. U Udruženju trgovaca BiH podsjećaju da je značajno povećanje crnoga tržišta uslijedilo upravo nakon nagloga uvođenja restriktivnih mjera u pogledu oštroga podizanja visine trošarina na duhanske proizvode.

Zbog toga apeliramo na Vladu FBiH da prije uvođenja novih zabrana fokus politike u ovom segmentu stavi na borbu protiv crnoga tržišta jer bi smanjenje crnoga tržišta donijelo puno više koristi i za javno zdravlje građana i za privredu i za državni budžet.

Stojimo na raspolaganju za dodatna pojašnjenja i prezentaciju dodatnih argumenata.”

U potpisu ovoga pisma navedeno je 10 najvećih tvrtki iz trgovinskoga sektora: iNovine BH. d.o.o., Bingo d.o.o., Holdina d.o.o., Energopetrol d.d., Konzum d.o.o., Duhanpromet d.o.o., Tobacco Press d.o.o., Amko d.o.o., Riva d.o.o. i Petrol bh. d.o.o.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.