Domaći operateri će blokirati besplatno dopisivanje i pozive?

Sve popularniji VoIP i MoIP servisi, poput Vibera i Skypea, putem kojih građani na svojim mobitelima šalju poruke ili razgovaraju, uskoro bi navodno mogli biti blokirani od strane pojedinih domaćih operatera.

Viber, Whatsapp, Skype, Fring, Google Talk, iMessages… popis je predug da bismo nabrojali baš sve VoIP i MoIP servise koji su se u mobilnom svijetu namnožili u zadnjih nekoliko godina. Padom cijena podatkovnih usluga na prihvatljivu razinu upotreba ovakvih servisa naglo je porasla i danas praktički predstavlja nezamjenjiv faktor u korištenju smartphonea, tableta i drugih prijenosnih uređaja koji omogućuju komunikaciju putem interneta.

Većina korisnika iPhonea, Androida, BlackBerryja i ostalih platformi na svom uređaju ima instaliran barem jedan od popularnih chat protokola (Gtalk, MSN, Whatsapp…), dok oni malo napredniji koriste i glasovne pozive putem tih istih ili nekih drugih aplikacija (Skype, Fring, Viber…).

Borba protiv besplatnih poruka

Paralelno s rastom upotrebe ovih usluga, posebice onih orijentiranih na razmjenu tekstualnog sadržaja, piše portal Mob.hr, počela je padati upotreba tradicionalnih SMS poruka, koje su realno i do nekoliko desetaka puta skuplje od onih poslanih/primljenih preko npr. Google Talk-a koristeći se pritom 2G ili 3G internetskom vezom. Operateri su ovoj pojavi donekle doskočili nudeći po stotine, pa čak i tisuće SMS poruka uključenih u mjesečnu naknadu, no s obzirom na zastarjelost cijelog koncepta u odnosu na moderne chat aplikacije malo je vjerojatno da će ih uspjeti nadjačati.

Slično, mada ne u tolikoj mjeri, događa se i s pozivima, a pitanje je vremena kada će VoIP pozivi doći do tog nivoa da mogu konkurirati klasičnima. Nezahvalno se baviti prognozama, ali svakako treba uzeti u obzir činjenicu da operateri lagano počinju s restrikcijama ovih usluga.

Uvijek ostaje WiFi

Naime, u uvjetima korištenja novih T-mobile Extra tarifa, u ovom slučaju Obitelj+, zanimljiv je članak 27. koji kaže: ”U tarifnim modelima (naziv) HT zadržava pravo onemogućiti korištenje VoiP I MoiP usluga svojim krajnjim korisnicima. HT će navedene zabrane primjenjivati od 31. siječnja 2013.godine.” Dakle, ako namjeravate koristiti ovu tarifu od navedenog datuma morat ćete se odreći korištenja bilo koje od aplikacija navedenih na početku teksta kao i svih drugih koje za razmjenu podataka koriste internet protokol. Također, vidljivo je da se radi o šablon dokumentu u koji se naknadno upisuju nazivi tarifnih modela pa je, piše portal Mob.hr, moguće očekivati da se ovakve restrikcije uskoro uvedu i na drugim tarifama.

Naravno, bilo koji operater ne može zabraniti korištenje VoIP/MoIP/chat servisa preko WiFi-a.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.