Dom zdravlja Široki Brijeg: Dvije godine onemogućen uvid u prigovore pacijenata

Na svojoj 3. sjednici, koja se održala 23. studenoga, Zdravstveno vijeće grada Širokoga Brijega bavilo se prigovorima i problemima pacijenata koji zdravstvenu zaštitu ostvaruju na području grada Širokog Brijega. Vijeće je zakonom obvezano javnost informirati o svojim zaključcima, a to čini putem novih medija posebno interneta.

Zbog više prigovora pacijenata, u čiju osnovanost ne možemo zakonski ulaziti, napominjemo da su zdravstveni radnici JZU Dom zdravlja Široki Brijeg (liječnici, medicinsko osoblje) obavezni poštovati pravo pacijenta na zaštitu privatnosti i tajnost podataka, dok kršenje ovih prava predstavlja povredu Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata.

U svim okolnostima pružanja i korištenja zdravstvene zaštite, svaki pacijent ima pravo na zaštitu svog dostojanstva, te fizičkog i psihičkog integriteta, uz poštivanje svoje ličnosti, intimnosti, svjetonazora, moralnih i vjerskih uvjerenja. Vijeće podsjeća na liječničku etiku, koja ne dopušta ponižavanje pacijenta u bilo kakvim okolnostima.

Zdravstveno vijeće grada Širokoga Brijega podsjeća javne zdravstvene ustanove, ali i privatne prakse, na području Grada, da su obavezne jednom u šest mjeseci podnijeti izvješće o zaprimljenim i riješenim prigovorima pacijenata uključujući i uvezivanje podataka o prigovorima s podacima o incidentima i sudskim postupcima, Zdravstvenom vijeću grada Širokoga Brijega, u skladu s člankom 64. Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata. Vijeće podsjeća da je za kršenje ove odredbe Zakona predviđena kazna do 15.000,00 KM za zdravstvenu ustanovu, odnosno do 1.500,00 KM za nositelja odobrenja za privatnu praksu.

Zdravstveno vijeće grada Širokoga Brijega zakonom je obvezano da se brine za poštivanje prava pacijenata, no JZU Dom zdravlja Široki Brijeg, kao i privatne prakse, onemogućavaju uvid u zaprimljene i riješene prigovore pacijenata već dvije godine.

Upravo zbog neometanog nastavka rada Zdravstvenog vijeća i zaštite prava pacijenata, ponovno apeliramo na odgovorne osobe unutar javnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi na području Grada, da dostave navedeno izvješće u cilju pronalaženja slabih točki zdravstvenog sustava.

Zdravstveno vijeće je usvojilo Odluku o utvrđivanju izgleda obrasca za podnošenje izvješća o zaprimljenim i riješenim prigovorima, a koja će biti objavljena na službenim stranicama Grada Širokog Brijega, kako bi dodatno potaknulo zdravstvene ustanove te im olakšalo dostavljanje traženih izvješća.

Zdravstveno vijeće podržalo je kampanju za izmjenu/dopunu Zakona o zdravstvenom osiguranju kojom bi se ukinuli rokovi za prijavljivanje na zavodima za zapošljavanje, a koju provodi Zdravstvena mreža u BiH. Naime, prema važećem zakonu, nezaposlene osobe koje se nisu prijavile u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa na Zavod za zapošljavanje, te učenici/studenti koji se nakon završetka redovnog školovanja nisu prijavili u roku od 3 mjeseca pri Zavodu za zapošljavanje, gube pravo na zdravstvenu zaštitu, što smatramo grubom diskriminacijom nezaposlenih osoba i učenika/studenata.

Zdravstveno vijeće primilo je na znanje ostavku Vjekoslava Pavkovića, zbog trajne spriječenosti u obavljanju dužnosti člana Zdravstvenoga vijeća, te je pokrenulo postupak za provođenje javnog poziva za prikupljanje kandidatura za člana Zdravstvenog vijeća grada Širokog Brijega ispred stručnih udruga. Podsjećamo da sve informacije vezane za Zdravstveno vijeće možete pronaći na sljedećem linku.

(www.jabuka.tv) 


23 komentara

 • Dokad je kod nas u glavama drzavnih sluzbenika da nece odgovarat za svoje postupke i svijest neproradi da placu primaju od pacijenata i da njih nema ne bi ni oni imali sto raditi niti bi imali placu.

 • Ima ljudi koju trabunjaju i daju jadne i bezobrazne komentare na sve živo pa i na ovu temu.Običan sam građanin koji koristi njihove usluge i svaka im čast.Ovih dana sam u takvoj situaciji da trebam njihove usluge svakodnevno i beskrajno sam im zahvalan na korektnosti ,brzini i profesionalnosti.Ugidno sam iznenađen našom ambulantom na Kočerinu,sestrama i doktoricom kao i djelatnicima hitne iz Širokog.Za svaku pohvalu.Moj naklon i kapa do poda.

  1
  2
  • I sta ti sad kontas. Ako je tebi sve super i dobro da je svima tako ida su prema svima tako lipi i dobri. Ee moj prika s kocerina, nisi ti imo iskustva s njima ko ja. Dodji na privijanje i ona meni kaze to se radi nediljom samo. Pa sta je to svega ti ako me ne more privit ga deset minuta dno dna

 • Ma ko ti je rekao da se samo nediljom može privit?Moj prika, nije važno odakle si, to nije niti moguće nitii normalno.Ja nislim da ga ti mrvicu lagiš..a to ti je grijeh.poz s Kočerina.

  • Nisam ja ni na čijim jaslama a posebno ne d.zdravlja ..na jaslama mogu biti konji ,magarci itd.recimo ti.Samo kažem da su korektni.Svoje frustracije istresi negdje drugdje a ne laži na ljude koji rade svoj posao.Točka.

   1
   3
  • Je sigurno, svagi na svitu se na hitnu ide zbog hitnih životno ugrožavajućih stvari a samo u našoj vukojebini se ide jer se kašlje 10dana, jer se slini i jer nekom ćefne u 11 na večer tlak mjerit eto onako u prolazu…neki dan sjedim u čekaonici u hitnoj jer imam 41temp, a samnom sjedi lik koji kaslje od kraja 10.mj, zena koja jebe po spisku sve doktorici jer joj ne da upitnicu za nalaze koje je ona sama zacrtala da mora raditi i neki čovik koji oće da mu se isperu uši…ne zna se šta prije nije za hitne…ali to je naš seljačluk..svak za se misli da je doktor, docepa se google i evoga jebes diplomu i neciji trud 6godina. Svi bi se petljali u ljecnicku profesiju ali ne daj ti boze da se neko petlja u njhovu i onda još žugaju i laju protiv svakoga. F.U.J.!!

 • Medicinsko osoblje na Kocerinu svi sa kupljenim diplomama, pa se moraju vadit na dobrotu. Kuvarice doktorice I da ne nabrajam dalje. Salamet.

  4
  6
 • kakva je hitna koja ne radi 24 sata tj nema doktora u hitnoj nego iza 15 sati. Kad je hitan slučaj treba čekat doktora sa opće medicine da dođe u hitnu ili ode hitno na lice mjesta. Dolazak doktora naj cesće ne bude hitan jer ne može ostavit pacijenta kojeg je primio na općoj medicini. A tek doktorica koja radi na Uzarićima Ona je posebna prića i treba preispitat njenu diplomu ,kad več ona nema grižnju savjesti zbog svoje nezaineresiranosti za pacijente koji su imali smrtne ishode….Neka ju je sram i stid !!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.