Dom zdravlja Mostar: Izbjegavati dolazak u ambulante osim ako je to nemoguće

Do sada nema potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i nema medicinske opravdanosti dolaziti na preventivne preglede da se isključi postojanje infekcije ovim virusom, priopćeno je u srijedu iz Doma zdravlja Mostar.

U svrhu objektivnog, ali i nužnog informiranja javnosti u vezi koronavirusa Dom zdravlja svojim korisnicima usluga zdravstvene zaštite i cjelokupnom stanovništvu preporuča da izbjegavaju dolazak u ambulante osim ako je to nemoguće.

Kako navode, svaki boravak u zajedničkim prostorijama duže vremena povećava šansu za infekciju virusom gripe.

Svi pacijenti s povišenom temperaturom, bez obzira na razlog febrilnosti, dužni su se telefonski naručiti na pregled svom izabranom liječniku te dati točne informacije o svom zdravstvenom stanju, a ponajprije informacije u putovanju u područja pogođena koronavirusom u zadnjih 14 dana ili kontakt s osobom koja je putovala u rizična područja (Kina, Italija, Južna Koreja, Iran).

Svi koji se vrate u HNŽ iz zemalja pogođenih koronavirusom dužni su se javiti

Svi kronični pacijenti ugrožena su skupina za infekciju virusom gripe i zato se tim pacijentima preporuča da sve što je moguće i što ne zahtijeva izravan kontakt i/ili pregled liječnika obavljaju telefonski, ističu iz mostarskog Doma zdravlja.

Savjetuju se održavanje minimalno jedan metar udaljenosti od pacijenata koji imaju očite simptome infekcije te da se redovno održava higijena dišnih puteva i ruku.

Češće pranje ruku toplom vodom i sapunom ili korištenje sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola jedna je od najvažnijih mjera prevencije infekcije virusom gripe. Kašljite i kišite u lakat ruke ili u papirnatu maramicu koju poslije propisno odlažete, navodi se u priopćenju.

Uz prava pacijenata, postoje i dužnosti pacijenata od kojih je briga o svom zdravlju među najvažnijima kako bi se olakšala briga o zdravlju u zajednici, a sve navedene preporuke podložne su promjenama u slučaju izmjene epidemiološke situacije u regiji i HNŽ-u, poručili su Doma zdravlja Mostar.

U BiH još nema korona virusa: Stigli rezultati nalaza za muškarca iz Tomislavgrada

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.