Dom naroda FBiH jednoglasno usvojio izmjene Zakona o transplantaciji

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na izvanrednoj sjednici u srijedu usvojio Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, nakon što ga je ranije tijekom dana usvojio Zastupnički dom tog parlamenta.

Dom naroda je usvojio Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja s 54 glasa ‘za’, bez suzdržanih i bez glasova protiv. Slijedi potpis predsjednice FBiH Lidije Bradare, nakon čega treba biti objavljen u Službenom listu FBiH.

Vlada Federacije BiH utvrdila je, na jučerašnjoj hitnoj sjednici na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te ga uputila u žurnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Predloženi zakon predviđa dodavanje nove stavke kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i nekrvnog srodstva (svojta), a pod uvjetima propisanim ovim zakonom.

Dobre vijesti za dvoje Mostaraca kojima je ugrožen život

Također, dodaje se stav prema kojem o uzimanju organa, odnosno tkiva od živog darivatelja u svrhu presađivanja primatelju prethodno odlučuje multidisciplinarni stručni tim i etičko povjerenstvo zdravstvene ustanove u kojoj će se izvršiti presađivanje. Pri tome će se izvršiti procjena i analiza razloga darivanja, kao i potpuna medicinska, fizička i psihosocijalna procjena darivatelja, te ishoditi pisano mišljenje i suglasnost izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite darivatelja. Prijedlogom se Zakon dopunjava i stavkom da, ukoliko je riječ o uzimanju organa, odnosno tkiva od nesrodnog živog darivatelja, ne provodi se dokazivanje rodbinske, tazbinske, bračne ili izvanbračne veze između darivatelja i primatelja.

U razlozima za donošenje ovog zakona predlagač je istaknuo da je Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zaključkom od 8. srpnja ove godine zatražio žurnu dostavu izmjena Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, čijim bi se odredbama omogućila transplantacija oboljelim osobama bez ograničenja u smislu rodbinskih veza pogodnih za darivanje, odnosno da donor može biti punoljetna zdrava osoba koja ima potpunu poslovnu sposobnost, ili da zakon predvidi izuzetke.

Predlagač je obrazložio da je ”omogućavanje bez ograničenja” neprihvatljiva opcija, jer bi se takvim normiranjem prioritetno urušio cjelokupni sustav transplantacije definiran pozitivnim odredbama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, s potrebom izrade novog zakonskog okvira, te cjelokupne nove regulative. S druge strane, napomenuto je i da se, u svjetlu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 7. srpnja 2010. godine o standardima kvalitete i sigurnosti ljudskih organa namijenjenih transplantaciji, ”omogućavanjem bez ograničenja” objektivno otvara mogućnost nelegalnog tržišta organa, te da se stoga Federalno ministarstvo zdravstva opredjeljuje za drugu mogućnost, a to je normiranje iznimke, uz primjenu određenih pravila i postavljenih uvjeta.

Federalno ministarstvo je navelo da se uz etičko povjerenstvo, normira i formiranje multidisciplinarnog stručnog tima koji će, kao određena pomoć etičkom povjerenstvu, imati primarnu ulogu i zadatak baviti se, procijeniti i analizirati razloge darivanja organa.

(Fena | Foto: Arhiva/Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.