Dokumentarni film o širokobriješkoj humanitarki na HRT-u

Dvodijelni dokumentarni film ”Auto za Afriku” prati humanitarku Josipu Galić iz Širokoga Brijega na njezinom putu po Africi gdje godinama volontira u sirotištu u Beninu koje drže hrvatske misionarke.

Ovo je priča o prijateljstvu, dobroti i entuzijazmu volontera i misionarki s. Dorotee Dundjer i s. Ivančice Fulir koje godinama žive u jednoj od najsiromašnijih zemalja zapadne Afrike. Prvi dio filma ”Auto za Afriku” bit će prikazan u ponedjeljak, 11. prosinca, u 20:15 sati na HRT 1.

Film prati svakodnevicu misionarki u kojoj sudjeluje i Josipa Galić pomažući u poslovima i brizi o 70 djevojčica u sirotištima na jugu i sjeveru zemlje, te izvan njega liječeći i obilazeći ljude u najudaljenijim selima Benina. Film govori o ženama koje su svaka na neki svoj način posvetile život pomaganju drugima.

Kad me nešto dotakne onda poželim to podijeliti s drugima, tako je bilo i s ovom Josipinom pričom. Nadam se da će i gledateljima ovo biti jednako intrigantno kao što je bilo i nama koji smo u Beninu proveli 21 dan. Također, vjerujem da je film prilika za upoznavanje jedne drukčije kulture i medij uz kojeg ćemo lakše razumijeti i prihvatiti činjenicu da su svi ljudi na svijetu isti čak i kad žive u drukčijim okolnostima ili drukčije izgledaju. Ovo je za sve nas u ekipi bio poseban put i vjerujem da smo to uspjeli prenijeti i na film, izjavila je Maja Fišter na svečanoj premijeri.

Scenarij i režiju potpisuje Maja Fišter, direktor fotografije je Viktor Nenadić, a montažeri su Hrvoje Mršić i Igor Knežević.

“Auto za Afriku”: Snimili film o Josipi Galić, inspirativnoj humanitarki iz Širokog Brijega

(www.jabuka.tv)

19 komentara

    • Bog ce nju nagraditi kalo On to već zna. Ona je pokazatelj koliko su pojedinci u nas udaljeni od Boga. Jadni umišljaju si puno toga a daleko, daleko su od Boga. Možemo samo moliti Boga da se vrate na pravi put ali za to mnogi trebaju napraviti veliki reset sebe pa bili oni obicni šljakeri ili vrli političari

  • Bravo Jope,svaka ti čast na želji,volji,usudu i ljubavi prema Africi,volontiranju i potrebitima svi vrste!
    pozdrav sa La´Bombonniere…

  • E baš si prava heroina. Moje poštovanje, evo primjera jake i nesebične žene, a ne ovo čime nas danas bombardiraju. Nekakve feministice, borkinje, super žene…Josipa je za njih nedostižna u svemu. Bravo

  • Naravno da je bitno odakle je i da se spomene! Svaki natjecatelj u kvizovima spomene odakle dolazi, a niti je ona spomenula niti redatelji filma. I zašto ne volontira i ne pomaže po Hercegovini i kod nas ima sirotinje na pretek, a Hrvatska ih je prepuna! Svako malo, netko se bavi humanitarnim radom, a naša sirotinja sama umire po selima!

    • Sva ta sirotinja ima djecu koja su se dužna brinuti o roditeljima.Ako nema djecu,ima rodbinu ili susjede da barem obiđu u bolesti.Volontiraj i ti,ko ti brani,najlakše prozivati druge!

  • pa naravno, kod na su Hercegovini puna sela stare i osrednje životne dobi starije populacije osuđene na tiho umiranje u društvu onih koji imaju samo malo više od njih i kad bi ste zašli po našim zabitim selima kršne Ercegovine iznenadili bi ste se koliko ih ima.Znam za fra Đoku koji se u Duvnu i malo čak i šire skrbi o toj jadnoj ljudskoj bjedi koja je ostavljena bez ikakve pomoći države ili institucija koje se više brinu za prava afričkih i arapskih migranata negoli o onima koji s njima žive doslovce plot uz plot i do jučer su zajedno djelili isti kraj, ozemlje ili župu.Ne triba ići daleko u Afrikui kod nas ima potrebitih mada je za pohvalu to što ova žena radi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.