Dokazano: Koronavirus može preživjeti na pošiljkama i do 9 dana

Pošiljka paket
Ako naručujete stvari online iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom, a ponajviše iz Kine, evo kolika je šansa da do vas stigne predmet zaražen koronavirusom.

Koronavirus ili COVID-19 je virusna zarazna bolest koja se uglavnom prenosi bliskim kontaktom s čovjeka na čovjeka, odnosno ako se nalazite u neposrednoj blizini zaražene osobe, bilo da ta osoba kihne ili da dođete u kontakt s predmetom koji je ta osoba dirala.

U svijetu su se pojavili strahovi da predmeti kupljeni online iz Kine isto tako mogu na sebi prenositi koronavirus.

Prema njemačkoj studiji koju je objavio The Journal of Hospital Infection, neživi predmeti koje se najčešće naručuje online, isto tako mogu biti jedan od glavnih nositelja koronavirusa u nekoj zemlji, prenosi Zimo.

Tim znanstvenika koji je proveo studiju i koji je predvođen profesorom Günterom Kampfom sa Sveučilišta Greifswald u Njemačkoj, promatrao je različite materijale poput plastike, stakla, čelika, aluminija, drugih metala, drveta, papira i keramike te kako oni reagiraju kad su izloženi koronavirusu.

Otkrili su da koronavirus može preživjeti na neživim površinama poput metala, plastike i stakla i do devet dana.

Točnije, njihova istraživanja su pokazala da koronavirus na metalnim površinama može preživjeti točno pet dana. Zanimljivo, predmeti od aluminija su po tom pitanju najsigurniji i na njima koronavirus može preživjet od dva do osam sati. Plastika je međutim najgora jer je prilikom testiranja uočeno da se koronavirus na njoj može zadržati od dva do čak devet dana.

Isto tako, studija je pokazala da temperatura prostorije u kojoj se predmet nalazi isto tako doprinosi tome koliko dugo virus može preživjeti na pojedinom predmetu, a u niže priloženoj tablici možete vidjeti detaljan popis temperatura na kojima je sve testirano i maksimalno razdoblje preživaljavanja koronavirusa na pojedinim tipovima predmeta.

Tablica s popisom predmeta i maksimalnog razdoblja preživljavanja koronavirusa na njima

Kampf i njegov tim isto tako su primjetili da biološke otopine poput etanola, vodikovog peroksida i natrijevog hipoklorita mogu smanjiti mogućnost širenja koronavirusa na predmete već samo minutu nakon nanošenja istih na pojedine predmete.

Koronavirus se može učinkovito neutralizirati dezinfekcijom površina sa 62 do 71-postotnom otopinom etanola, 0,5-postotnim vodikovim peroksidom ili 0,1-postotnim natrijevim hipokloritom unutar jedne minute, naglasio je Kampf.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.